Csalások tömkelege történhetett a tavaly az EP- és önkormányzati választáson

  • narancs.hu
  • 2020.06.11 11:46

Belpol

Törvénytelen mozgósítás, szavazatvásárlás és üres jegyzőkönyvek.

Az adatelemzőkből és politológusokból álló Unhack Democracy a napokban megjelentette a 2019-es EP- és önkormányzati választásról készített kutatását. A szervezet egy 42 kérdésből álló online kérdőív és 50 személyes interjú során gyűjtötte össze 851 szavazatszámláló tag tapasztalatait 15 megyében. Kormánypárti delegáltak közül többszöri megkeresésre is mindössesen öten vettek részt a kutatásban, ezért az eredmények javarészt az ellenzéki delegáltak válaszain alapulnak.

Az Unhack Democracy összefoglalójában úgy fogalmaz, „konkrét szabálytalanságok és csalások sorozatát tárja fel. Ide tartozik a szavazatszámlálók stigmatizálása, az idősotthonokban élő szavazók tömeges megfélemlítése, a koordinált szavazatvásárlás, a fantomszavazók szervezett szállítása és a jegyzőkönyvek hitelességének sérülése”.

A kutatás főbb állításai:

  • Az EP-választás delegáltjainak 8,8 százaléka és az önkormányzati választásra delegáltak 7,8 százaléka számolt be arról, hogy észlelt rendellenességet a mozgóurnás szavazatok kezelését és feldolgozását illetően. A beszámolók elsősorban az idősotthonokban élő, magatehetetlen emberek tömeges megfélemlítésről adnak tanúbizonyságot.
  • Az önkormányzati választásokról szóló felmérésben a delegáltak 12 százaléka számolt be törvenytelen mozgósításokról a kormánypárt részéről, amik gyakran a szavazókörökön belül, telefonon keresztül zajlottak az elnök és jegyzőkönyvvezető közreműködésével.
  • Az EP választás után megkérdezett delegáltak 10,1 százaléka észlelt szavazatvásárlást, illetve láncszavazást, az önkormányzati választáson ez az arány 11,6 százalék volt.
  • Három esetben a delegáltakkal több példányban üres jegyzőkönyveket akartak aláíratni, ami felveti a visszaélés lehetőségének gyanúját.
  • Az EP és az önkormányzati választást követően a megkérdezettek közel 8 százaléka és az önkormányzati választás után 9 százaléka válaszolta azt, hogy rendellenességet észlelt jegyzőkönyv rögzítése, informatikai feldolgozása közben.
  • A kutatás szerint az összellenzék a szavazókörök 24,5 százalékába egyetlen egy SZSZB tagot sem delegált az EP-választáson, az önkormányzati választáson pedig a szavazókörök 17 százalékában nem volt ellenzéki jelenlét.

Neked ajánljuk

"Orbán rendszere radikálisan ellenségelvű és megosztó"

  • Farkas Zsolt

"Az orbánizmus lényege az orbánizmus: vagy Orbán Viktor és jogállampárti magánhadserege, a Fidesz katonája vagy, zsoldosa, önkéntese, fanatikusa, szolgálója, kliense, rajongója (mintegy 2,5 millió szavazó Mo.-n), vagy ellensége, ellenzője, kritikusa, utálója, megvetője, vádlója vagy (legalább dupla annyi szavazóképes ember Mo.-n)."