Veszélyhelyzet megszűnése után is maradnak a kórházparancsnokok

  • narancs.hu
  • 2020. június 11.

Belpol

Idén kevesebben haltak meg, mint egy éve ilyenkor.

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait: a járvány kezdete óta 4039 igazolt fertőzötett regisztráltak, 553-an hunytak el, a halottak száma két fővel emelkedett. A járvány ugyan a nyugvó szakaszában van, de nap mint nap 10 körüli esetet regisztrálnak, ezért nem ért véget. A gyógyultak száma 2391 főre emelkedett, jelenleg 1095 aktív fertőzöttet tartunk nyilván. Kórházban 321 főt ápolnak, 19-en vannak lélegeztetőfépen.

Naponta nagyjából 1000 tesztet készítenek, így az összes mintavétel száma 222 ezer fölé emelkedett. A 12 új pozitív eset közül Budapesten hármat, Hajdú-Bihar megyében egyet, Komárom-Esztergom megyében hármat, Pest megyében egyet, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hármat, Zala megyében egyet regisztráltak.

A 100 ezer főre jutó fertőzöttségi arány nem változott az elmúlt napokhoz képest, ugyanazok a megyék és Budapest érintettek. Országos szinten 41 beteg és 4 elhunyt jut ennyi lakosra.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte a friss adatokat, ami alapján kiderült: 2020 január és áprilisa között nem volt többlethalálozás, 45 015-en haltak meg, tehát 6,4 százalékkal kevesebben, mint egy éve. Ez az influenza-aktivitás mértékének tudhatjuk be: a korlátozó intézkedéseknek köszönhetően nem terjedt úgy, mint tavaly az influenza.

Megközelítőleg 3 millió emberi életet sikerült megmenteni Európában a védekezésnek köszönhetően. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) már januárban kifejlesztett egy vírus kimutatására alkalmas módszert, az első mintavétel január 28-án történt meg. Továbbra is követni kell a járvány megjelenését, útját, halmozódását, illetve követni kell az alapvető higiénés szabályokat.

Kiss Róbert rendőralezredes elmondta, az operatív törzs továbbra is ellátja a tevékenységét, elemzi, gyűjti a járványügyi adatokat, nézi a környező országok helyzetét. Hatósági házi karantén elrendelése nélkül Csehországból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Szerbiából, Szlovéniából, és várhatóan péntektől Horvátországból is beutazhatnak állampolgárok.

Eddig 2542-en töltötték le a hatósági házi karantén ellenőrzésére kifejlesztett alkalmazást, jelenleg 783 aktív felhasználó van. Karanténból 724-et rendelt el a rendőrség az elmúlt 24 órában, így 9167-re nőtt a számuk, eddig összesen 437 büntetőeljárást kezdeményezett a rendőrség.

*

Az operatív törzs néhány újságírói kérdésre is válaszolt:

  • hamarosan kinyithatnak a könyvtárak: Müller szerint a könyveket nem kell fertőtleníteni, viszont az intézményeket, mellékhelyiségeket, bútorokat ki kell takarítani és portalanítani, valamint tartani kell a 1,5 méteres távolságot.
  • Nem tudni mikor lesz vége a járványnak, a klasszikus értelemben véve két összefüggő eset is járványnak számít.
  • Az idős klubok látogahatók, csak tartsák be a védőtávolságot, és beteg ember ne menjen ezekbe az intézményekbe.
  • A kórházparancsnokok a veszélyhelyzet megszűnése után, az egészségügyi készültség alatt is ellájták a feladataikat.
  • Az egészségügyi, rendészet, honvédelmi dolgozók csak miniszteri engedéllyel utazhatnak külföldre, de ezt a korlátozást - amiről a Narancs.hu is beszámolt tegnap - a veszélyhelyzet megszűnése után feloldják.
  • A 37 éves elhunyt férfi esetében lefolytatták a kontaktvizsgálatot.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.