Nagyon megverték Budakalászon a Fideszt, most a rendőrség nyomoz önkormányzati ügyekben

  • narancs.hu
  • 2020. június 11.

Belpol

Tanácsadói megbízások és év végi jutalmak miatt nyomoznak.

"Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Váci Rendőrkapitányság két olyan ügyben, amely a tavaly ősszel megválasztott budakalászi önkormányzathoz köthető" – írja a 24.hu.

A portál emlékeztet rá, hogy a tavalyi önkormányzati választáson Budakalászon minden egyéni körzetben a 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület jelöltjei nyertek, így a polgármestert és a 11 tagú képviselőtestület nyolc tagját is ők adják. Mint írják, Göbl Richárd polgármester és a két alpolgármester, Forián-Szabó Gergely és Nagel István is társadalmi megbízatásként vállalta a posztot, vagyis megtartották civil munkájukat. A polgármesternek így mindössze havi bruttó 349 ezer forint, helyetteseinek 314 ezer forint jár.

A 24.hu információi szerint  az első nyomozásban azok a külsős, tanácsadói szerződések is érintettek, amelyeket Péterffy Gábor polgármesteri kabinetvezetővel és a polgármester szomszédjaként emlegetett, mára a jegyzői pozícióban dolgozó Deák Ferenccel kötött az önkormányzat nem sokkal a megalakulása után.

A 24.hu  forrása szerint "a megbízások visszatetszést keltettek a helyi közéletben, mivel az érintettek külsősként, mintegy mellékállásban foglalkoztak az önkormányzat ügyeivel, viszont bruttó 800 ezer forintos fizetésük nagyságrendileg megegyezik egy főállású polgármester illetményével". Mint írják,  Péterffy Gábor január 31-éig volt Budakalász külsős kommunikációs szakembere, február 1. óta a polgármesteri kabinet vezetője, immáron teljes munkaidős állásáért szintén bruttó 800 ezer forintos illetményt kap. Deák Ferenc  január 19-éig volt külsős megbízott, január 20. óta ő Budakalász jegyzője, teljes munkaidejű foglalkoztatottként havi bruttó 800 ezer forintért. A lap megjegyzi: a posztra 29-en jelentkeztek, végül a polgármester szomszédjának pályázata lett a befutó.

A másik nyomozás is önkormányzati dolgozók juttatásainak ügyében folyik. Dacára annak, hogy a város 2019-es költségvetésében 2,3 millió forint hiány mutatkozott, a polgármester december 5-i hatállyal 14,4 millió forint jutalmat fizetett ki a város 47 dolgozójának a júliustól decemberig tartó időszakra. Ketten úgy kaptak több százezer forintot, hogy mindössze néhány napja dolgoztak az önkormányzatnál.

Figyelmébe ajánljuk