„Van egy jó hírem” – Bejutott a Demokratikus Koalíció

Belpol

Gyurcsány Ferenc pártja két mandátumával sikert ért el az európai parlamenti választásokon, ezzel a DK alapítási korszakát lezártnak tekintik. A DK táncos, virslievős eredményváróján jártunk.

Az urnazárások után, csak szépen lassan, nyolc óra felé kezdtek el gyülekezni a Demokratikus Koalíció (DK) tagjai, valamint szimpatizánsai a Lovag utcai New Orleans Clubban és környékén, ahol a párt az európai parlamenti választások eredményváró eseményét tartotta.

A klub kellően fülledt terei helyett kezdetben is többen – nemcsak a dohányzók – választották az utcai várakozást, esélylatolgatást. Így volt ezzel az elsők között jelen lévő Vadai Ágnes, Kerék-Bárczy Szabolcs, Gréczy Zsolt, valamint Szarvas Koppány Bendegúz, a párt ifjúsági tagozatának, az Ifjú Demokratáknak az elnöke is.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Gyakorlatilag mindenki Gyurcsány Ferencet várta – aki Molnár Csabával érkezett –, először háromnegyed kilencre ígérték, de csak kicsit később, kilenc óra után pár perccel jött meg. Addig is a várakozóknak lanyha dzsessz szólt, és egy feltörekvő, kétfős, számunkra ismeretlen fiúbanda szolgáltatta a hangulatfokozót, alapozás gyanánt pedig sör-virsli partit tartott a DK-s civil csapat.

Kilenc óra előtt egészen szép kis tömeg foglalta el a sajtó részéről az utcát, minden beforduló autóban Gyurcsányt vélték felfedezni, így némiképp szokatlan volt az arra járóknak, a környéken lakóknak az a rivaldafény, amibe hirtelen toppantak. Csupán egy bicikliző férfire nem hitte senki, hogy ő lenne Gyurcsány Ferenc, pedig milyen mókás lett volna, ha a DK elnöke tekerve érkezik az eseményre.

Kilenc óra körül már arról szóltak az utcai csevejek, hogy úgy tűnik, a DK valamennyi ellenzéki sorstársát megelőzte, és már ekkor nem kevesen élcelődtek – persze csak finoman – az MSZP vélhető eredményén.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Majd megérkezett Gyurcsány Ferenc! Feleségével és Molnár Csaba társaságában – konkrétan alig jutottak el a bejáratig, akkora sajtótülekedés támadt. Gyurcsány azzal jött, hogy „ami történelmileg fontos, az eldőlt másfél hónapja”. A DK elnöke úgy fogalmazott, hogy van két jobboldali párt, amely kevesebb kapcsolatot szeretne az unióval, ők pedig többet. Arra a kérdésre, hogy az országgyűlési választások előtt jó döntésnek bizonyult-e a demokratikus ellenzéki pártszövetség, annyit mondott: „a szövetség, amit kötöttünk természetes volt, ebben a választási rendszerben majdnem kötelező.” Mindenkit türelemre intett, és a biztosabb eredmények tükrében ígért értékelést, de hozzátette, hogy körülbelül 10 százalékot remél, ha 2 mandátumot szereznek, az siker, a 3 már csoda lenne. De azt Gyurcsány és más DK-s politikusok is kifejezetten hangsúlyozták, hogy a DK-nak nem az MSZP és nem az Együtt–PM az ellenfele, hanem a Fidesz–KDNP, így Gyurcsány Ferenc azt gondolja, hogy az önkormányzati választások előtt egy újabb olyan döntést kell majd hozni, amely a hatalmon lévők leváltását szolgálja. Éppen ezért össze kell fogni, és nyilván komoly egyeztetések útján, de higgadtságot és nagyvonalúságot remél a nagyobb jó érdekében a nagyvonalú és higgadt Ferenc.

A hivatalos, véglegesnek tekinthető eredményeket tizenegy órára várták. A választással kapcsolatos műsorokat senki sem nézte, helyette már a kezdeti öröm is kedélyes ünneplést szült, sőt még a hivatalos eredmények előtt a DK-s aktivisták és szimpatizánsok olyan jókedvűek voltak, hogy táncolni kezdtek.

Rock And Roll All Night

Rock and Roll all Night

Fotó: Sióréti Gábor

Aztán eljött a várva várt pillanat, megszületett az eredmény, realizálódott a győzelem. A reakció nem maradt el: több percig tapssal kísért skandálástól volt hangos a Lovag utcai klub, egyre csak a „DK-DK” visszhangzott.

A Demokratikus Koalíció 2 mandátumot szerzett, ekkor 225 762 szavazatot számláltak a számukra, így 9,76 százalékot értek el, megelőzve ezzel az Együtt–PM-et és az LMP-t is, miközben az MSZP csak némi szavazati különbséggel hagyta le a DK-t, a mandátumok tükrében fifti-fifti a helyzet.

„Van egy jó hírem: a DK ott lesz az Európai Parlamentben” – kezdte beszédét Gyurcsány, aki büszkén jelentette be, hogy pártját Molnár Csaba és Niedermüller Péter fogják képviselni az Európai Unióban. A DK elnöke köszönetet mondott valamennyi szavazónak, akik éltek demokratikus jogaikkal, és azoknak, akik pártjára voksoltak. A Demokratikus Koalíció mint az Európai Egyesült Államok egyik legelkötelezettebb híve büszkén mer európai lenni, képviselői „Európában Magyarországot, Magyarországon pedig Európát fogják képviselni”. Majd arról beszélt, hogy ezzel a vasárnap esti győzelemmel lezártnak tekinti a DK megalapításának korszakát. Gyurcsány színes, eleven, elveiben egységes baloldali szerepet kíván vinni, visszafogott, de határozott szerepet akar játszani. „Nem feladni, csinálni, mert az országnak szüksége van ránk.”

Molnár Csaba hatalmas sikerként értékelte az eredményt, amiben őszintén csak reménykedett. Véleménye szerint a DK két és fél év alatt beiratkozott a nagykorú pártok közé, ezen a napon pedig úgymond leérettségizett. Háromszor választották meg eddig országgyűlési képviselőnek, de soha ilyen boldog nem volt még.

Vitányi Iván (korábban Niedermüller Pétert írtunk, tévesen, elnézést - a szerk.) arról szólt, hogy elég régóta vesz részt a politikai életben – ő a korelnök –, de még soha ilyen rosszul nem érezte magát, mint az elmúlt négy évben. Megélt egy-két önkényuralmi rendszert, de szerinte ez a mostani azért is különösen fájdalmas, mert 2010-ben és 2014-ben is a nép szabad akaratából választotta az önkényt. Elmondta, hogy a demokratikus felemelkedésért fognak küzdeni, és „ha agyonvernek, akkor is kitartunk ezek mellett az elvek mellett”. Pici előrelépésként értékelte az európai parlamenti választásokon elért sikert: „nem mondom, hogy fordulat történt, de mintha többen gondolkodnának, többen értenének minket is. Nem azért, mert minket megértenek, hanem mert ugyanazt gondoljuk.”

Neked ajánljuk