Százalékok, ázalékok és a kilencvenes évek szellemei – Együtt–PM-muri belülről

  • Bárdos Deák Ágnes
  • 2014. május 26.

Belpol

Izgatott várakozás. Az Együtt–PM a végsőkig kampányol a Facebookon: „Az utolsó óra. Lökjünk még egyet a részvételen! 7-ig szavazz a 7-es számú listára, az Együtt–Párbeszéd Magyarországért szövetségre!”

7 órára a sajtó elfoglalja helyét a Rácskertben. A név nem elírás: bár az eredettörténet a nemrég bezárt Pepita Ofélia kávéházig nyúlik vissza, ám a családfa másik ágán a tabáni Ráckert is fellelhető…

Lassan feltünedeznek a Tilos az Á egyik alapítójának, a Rácskertben is üzlettárs Foitl Andrásnak a haverjai, s jönnek a támogatók is, majd az Együtt–PM aktivistái és a környéket nyár elejére belakó külföldiek. Egy lengyel férfi polak-wenger, dva bratankit kiált: negyven éve járt utoljára Magyarországon, mielőtt disszidált Nyugat-Németországba.

false

 

Fotó: L. Kovács

A HírTv nagyon ott van, full extrás kitelepülés saját plazmatévés monitorral, az összes médiamunkás közt az ő tudósítójuk a leginkább tudósítószerű: öltöny, ing, nyakkendő. Itt az m1, a Kossuth rádió, az RTL etc. Követeljük a tájékoztatás szabadságát! – írta a zászlajára az Együtt–PM választási párthoz vezető utat egyengetve a Milla. Nos, íme. Juhász Péter alelnök ma bulizni jött, nem nyilatkozik, bár többen megrohamozzák a kérdéssel, hogy mit saccol. Szelényi Zsuzsára is rácuppannak, sorban állnak előtte, Lánchíd rádió, Origo etc. Csalódottságról korai lenne szólni – mondja –, míg nem tudjuk az összesítéseket, de egy biztos: a részvételi arány elég rossz. Ezt akarta Orbán, ez volt a célja.

false

 

Fotó: L. Kovács

Megérkezik Kerényi György is, a Rádió C és a Tilos Rádió egyik alapítója, jelenleg a vs.hu főszerkesztője. Kísért a múlt – itt kísértünk. Jönnek arcok a Szabadság téri tüntetésekről is, velük Juhász tegnapi beszédét idézzük az Együtt–PM összefogás pártjainak MTA előtti demonstrációjáról, s jő, úgy tűnik, maga Bajnai is – legalábbis a kapu irányába szegeződő kamerák ezt ígérik.

A színpadon Lamm Dávid és Magyar Bori koncertjével vezetik fel a sajtótájékoztatót. Bajnai megköszöni a voksokat, a munkatársak és a kampány önkénteseinek kitartását – sajnálja az alacsony a részvételt. Kiderül, hogy a hollandok tetemes bírsággal sújtják a szavazásról távol maradókat. Érkeznek a hírek a budapesti  körzetekből – nem is olyan rossz az állás, többen úgy tippelik, az Együtt–PM tíz százaléka mindenhol meglesz, legalább a fővárosban.

false

 

Fotó: L. Ko

Szkárosi Endre költő és slammer is felbukkan, önkéntesként dolgozott a XIII. kerület utcáin, szórólapokkal és beszélgetésekkel állítva meg a járókelőket – akárcsak Krasztev Péter, a Szolidaritás színeiben negyedik helyen álló képviselőjelölt, aki elmeséli, hogyan került az előző napi flash mob kelléke, a hatalmas uniós zászló a Parlament épületébe. Aktivisták vitték be, egyébként meg elfért egy táskában, jól össze lehetett hajtogatni.

20.30-kor még mindig csak Budapestről érkeznek összesítések. Kónya a „szolisok” karéjában várja az eredményeket és a sajtótájékoztatót megelőző elnökségi ülést.

Karácsony Gergellyel és Jávor Benedekkel együtt jár (mint Zoro Huruval) a hír, miszerint az LMP még nincs sehol, azaz a kritikus öt százalék alatt van, az Együtt–PM viszont már a hat százalékot is túllépte. Este 9-kor Orbán ismét üzen Brüsszelnek, tiszteletet követelve pártjának. Magyarország már nem játszik, csak a Fidesz – csak a KDNP meg ne tudja.

Gulyás József is előkerül, s időszerűnek látja az elnökség azonnali összehívását az eredmények fényében: az Együtt–PM egy főt delegálhat az Európai Unió parlamentjébe – bár az utolsó szót még nem mondták ki, hisz’ az unió két országában még nem zárták le az urnákat.

Jávor Benedeket elkapják a hírtévések, ő lesz az összefogás delegáltja. Az LMP még mindig nem érte el a kritikus öt százalékot.

Vigyázz, mögötted!

Vigyázz, mögötted!

Fotó: L. Ko

Orbán teljesítménye senkit nem ért váratlanul – Simándi Szelim (Együtt–PM) legalábbis ezt hangoztatja. Sokkal inkább az MSZP szereplése okoz meglepetést. 97 százalékos feldolgozottságnál üdvrivalgás kíséri az Együtt–PM pillanatnyi 7 százalékos előretörését – ami azért valamelyest visszaesik. Az LMP viszont még mindig 5 százalék alatt van. Ez is tetszik a többségnek: Schiffert nem csípik túlzottan a rácskertiek.

21.55. Az LMP-t szóvivőjük várakozása ellenére sem nyomta fel Budapest, úgyhogy fokozódó izgalommal várják az uniós urnák lezárulását – derül ki a stúdiós körkapcsolásokból.

Jávor Benedek az Európai Parlament zöld frakciójába fog ülni – ahogy az LMP-s küldött is, aki az uniós urnák lezárása után mégis bekerült! Ha odamegyek, akkor sem hallok ennyit róluk, mint itt. Az önkormányzati választások előjátékaként is értelmezett uniós választások eredményei némiképp átrendezték a belpolitikai erőviszonyokat: az MSZP (várhatóan) többé már nem fogja lekörözni az Együtt–PM összefogást – kábé így összegezhető a helyi erők politikai gyorselemzése, plusz mi van az elempével.

false

 

Fotó: L. Ko

A 11 órás sajtótájékoztatón Bajnai még gratulál egyet, s búcsúzóul az Együtt–PM választási pártból meghatározó politikai erővé válásának lehetőségét és szükségességét ecseteli. Záróakkordként még „Béla, Béla” skandálással elegy üdvrivalgás kíséri a Jobbik látványosnak vélt visszaesését, azonképpen az MSZP kudarcos teljesítményét is, béla-bélázás nélkül. Jávor Benedek is megkapja a maga bence-bencézését. További üdvrivalgás fogadja a DK második és az Együtt–PM harmadik helyét Budapesten – sőt, Bozóki András és Szelényi Zsuzsa megenged egy döntetlent is, lévén csupán száz-egynéhány szavazatnyi az előny a DK javára.

Örömhír még, legalábbis az előrejelzések szintjén, hogy Szegeden a közeljövőben a baloldali pártok együttesen lenyomhatják a Fideszt, s Miskolcon a Jobbik nemhogy nem vette át a vezetést, de alaposan le is maradt, még ha így is a második lett. A gyengülésének hírét követő ovációnál már csak az MSZP-elnökség felajánlott lemondásának bejelentését fogadta nagyobb üdvrivalgás.

Aztán a kilencvenes évek összes összesereglett szelleme úgy tett, mintha nem is lenne szellem.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.