Valahogy csak bejutottunk – kolbászolás a Fidesz eredményváróján

Belpol

Nem fogadták el a regisztrációnkat, de kaptunk karszalagot. Volt minek örülni, lankadt a figyelem.

Mint arról beszámoltunk, a Fidesz sajtóosztálya nem fogadta el lapunk regisztrációját a párt EP-választás utáni eredményváró rendezvényére. Ennek ellenére ott voltunk a Millenárison, és egészen tizenegy óráig az épületen kívülről követtük az eseményeket.

Nagy az izgalom

Nagy az izgalom

Fotó: Németh Dániel

Ekkor azonban váratlanul lekapcsolták a szimpatizánsokat tájékoztató kivetítőt, és azt mondták, most már mindenki bemehet a lezárt területre. Ez valószínűleg kommunikációs zavar eredménye volt, mert végül létszámproblémák miatt csak a támogatók egy részét engedték be, de mi szemfülesek voltunk, így a sajtószabadság nagyobb dicsőségére testközelből izgulhattuk végig az eredmények bejelentését, és élőben hallhattuk Orbán Viktor beszédét. „Tiszteletet a magyaroknak!” feliratú karszalagomat pedig ereklyeként fogom őrizni.

Rajongók kérték

Rajongók kérték

Fotó: Németh Dániel

A Fidesz eredményvárójának fő érdekessége egyébiránt az volt, hogy jóval több meghívott notabilitás mulatott a Millenáris fémdetektorokkal védett D épületében, mint ahány szimpatizáns kolbászozott a kivetítő előtt a parkban. A teljesség igénye nélkül: láttuk Habony Árpád magánembert, Baán László és Andy Wajna kormánybiztost, Németh Lászlóné és Varga Mihály minisztert, Schobert Norbit és Rubint Rékát, Balázs Péter színészt, Benedek Tibor vízilabda-szövetségi kapitányt és Schmitt Pál volt köztársasági elnököt. Arra sem esküdnénk meg, hogy Bayer Zsolt és Pindroch Tamás újságírók újságírói minőségükben voltak jelen.

A párt értelmiségi holdudvara

A párt értelmiségi holdudvara

Fotó: Németh Dániel

A benti három szinten tehát izgalom és VIP minden mennyiségben, kint azonban meglehetősen nyugodt hangulatú eredményvárás, ami nem is csoda, hiszen mindenki előre biztos volt a fölényes győzelemben, ráadásul a HírTv-n G. Fodor Gábor diktálta az ütemet.

Sok jó ember

Sok jó ember

Fotó: Németh Dániel

Orbán Viktor elég visszafogott beszédében lényegében megismételte a miniszterelnöki beiktatásakor elmondottakat: az egységet, a magyarok összefogását, a bal- és jobboldali szélsőségek elleni harcot hangsúlyozta.

Odacsaptunk!

Odacsaptunk!

Fotó: Németh Dániel

Szerinte minden magyar EP-képviselőnek a magyar érdekekért kell harcolnia, tekintet nélkül arra, melyik párt színeiben indult. Ezt akár pozitív gesztusként is értékelhetnénk, de persze tudjuk, hogy a magyar érdekeket a Fidesz, közelebbről Orbán Viktor szokta definiálni. A hurráhangulatot ezúttal a „mi győztünk a legjobban Európában”, illetve az „Európában is legyőztük a szocialistákat” típusú mondatok képviselték.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A vendégek és szimpatizánsok elégedettségét növelte az MSZP gyenge teljesítménye, többen örömkiáltásban törtek ki, miután „végre összeomlottak a komcsik”. Az örömöt Gyurcsány Ferencék jó szereplése sem igazán tudta elrontani, az általunk megkérdezettek inkább amiatt szomorkodtak, hogy a listán 13. Dömötör Csaba mandátumát hajszálnyival, de elvitte az LMP.

Győzelmi ének

Győzelmi ének

Fotó: Németh Dániel

A magyarnarancs.hu-nak Szájer József értékelte az eredményt. Örült az 51,5 százaléknak, ezt újabb Európa-rekordnak nevezte, bár az előző két EP-választáson is a Néppárt legjobb eredményét produkálta a Fidesz–KDNP. A kormánypártokat a többi párt helyzete nem igazán foglalkoztatja Szájer szerint, mivel „ezek a pártok olyannyira hátul vannak”. Az EP-lista második helyezettje megerősítette: nem támogatják, hogy Jean-Claude Juncker néppárti listavezető legyen az Európai Bizottság elnöke, ha a tanács őt javasolja, a fideszes EP-képviselők nem szavazzák meg. Szájer egyébként könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy az Európai Tanács nem az előzetesen megnevezett jelöltek közül ajánl valakit, így hosszú csata is kialakulhat az EU-s intézmények között.

Figyelmébe ajánljuk