Varga Judit: a kormány semmiféle antiszemitizmust nem tűr

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. január 21.

Belpol

"Magyarországon mindenkinek a származását és a vallását tiszteletben tartjuk"

Varga Judit az Európai Zsidó Szövetség meghívására kedden részt vett az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborok felszabadításának 75. évfordulóján rendezett megemlékezésen, ahol a magyar delegációt vezetve koszorút helyezett el az áldozatok falánál.

Az igazságügyi miniszter a Krakkóban megrendezett szimpóziumon is felszólalt: elmondta, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben. Emellett beszámolt számos intézkedésről, többek között arról, hogy a kormány a büntető törvénykönyvbe iktatta a holokauszttagadást, bevezette a holokauszt áldozatainak emléknapját és sikerrel rendezte meg az Európai Maccabi Játékokat.

"Fontos eredményünk, hogy Magyarország a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) 2015-2016-os elnöksége idején elérte, hogy az Európai Unió új adatvédelmi rendelete ne korlátozza a holokauszttal kapcsolatos levéltári forrásokhoz való hozzáférést." - mondta.
Hozzátette: "Magyarországon mindenkinek a származását és a vallását tiszteletben tartjuk".
Varga Judit kitért arra is: "Magyarországon él Európa második legnagyobb zsidó közössége békében és biztonságban, sőt nagyobb békében és biztonságban, mint Európában bárhol."

Neked ajánljuk