Brüsszelben biztos nem tapsolnak Mészárosék állami kivásárlása miatt

Belpol

Utánakérdeztünk, hogy mit gondolnak a beruházásról.

„Az Európai Bizottság a figyelemmel kíséri a korrupció elleni küzdelmet Magyarországon az európai szemeszter keretén belül. Az Európai Tanács 2019-ben ajánlotta Magyarországnak a korrupcióellenes keret megerősítését, többek között az ügyészi erőfeszítések és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javítása révén” – mondja egy éghajlatpolitikában érintett brüsszeli informátorunk.

Hozzáteszi, a Bizottságban újra aggodalmak merülnek fel a korrupció megelőzésével és üldözésével kapcsolatban. Számos jel arra mutat, hogy a korrupciónak való kitettség nőtt Magyarországon. Ez pedig torzítja versenyt, mivel a pénzeket nem az arra legalkalmasabb cégekek használhatják fel.

Csak a szokásos ügymenet

A kormány még a karácsonyi időszak előtt jelentette be: megvásárolja a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt.-től a súlyosan veszteséges Mátrai Erőművet, és jelentősen átalakítja: a széntüzelésű blokkokat 2029-ig kivezeti, egy 500 megawattos gázturbinát létesít, amihez szemétégetés párosul, valamit egy napelemparkos beruházás is kilátásban van.

Ezzel kapcsolatban kerestük meg a Bizottságot, arról érdeklődtünk, hogy a cégek állami szubvenciójára egyébként is érzékeny európai testületben miképpen vélekednek a vásárról.

Megveszi és át is alakítja a Mátrai Erőművet az állam

Szén helyett gázzal működtetnék az erőművet. Gazdasági, ellátásbiztonsági, munkahely- és klímavédelmi okok miatt veszi meg a Mátrai Erőművet az állam - ezzel indokolta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a vásárlást. A miniszter közölte, hogy a Mátrai Erőmű megvásárlása néhány hónapon belül zárulhat le.

„A Bizottság azon az állásponton van, hogy noha az alacsony szintű korrupció ellenes intézkedéseket az ügyészség némileg sikerrel hajtotta végre, a jelek szerint, amikor súlyos vádak merültek fel magas szintű tisztségviselők vagy azok közvetlen körével kapcsolatos ügyekben, a büntetőeljárások lefolytatására irányuló határozott fellépésnek nem volt jele” – szögezi le forrásunk.

Jó a gáz?

„Az Európai Unió határozottan elkötelezett a 2050-es klímasemlegesség felé vezető úton. A meglévő gázinfrastruktúra hatékony szerepet játszhat rövid távon a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, hiszen különösen nagy szállítási és tárolási kapacitást tesz lehetővé. A kérdés tehát nem az, hogy használnánk-e, hanem az, hogy hogyan használjuk” – tudtuk meg forrásunktól.

Információink szerint a Bizottság vizsgálja a gáz szén-dioxid-mentesítésére irányuló kezdeményezéseket, amelyek megerősíthetik a fogyasztók szerepét. „Maximalizálnunk kell a szinergiákat a villamosenergia- és a gázágazat között, továbbá lehetővé kell tennünk a megújuló és az alacsony szén-dixoid-kibocsátású gázok hozzájárulását az egyébként kibocsátási szempontból nehezen mérsékelhető ágazatok, például a közlekedés és az ipar területén” – fogalmaz forrásunk.

A megújuló és alacsony széntartalmú gázoknak (legfőképpen a biogáznak, biometánnak és a hidrogénnek) jelentős és növekvő szerepet kell játszaniuk az energiaszektorban. „Különösen a hidrogénalapú megújuló villamosenergia előállítása kínál kulcsfontosságú lehetőséget a villamosenergia- és a gázágazat összekapcsolására” – teszi hozzá.

(Borítóképünk forrása: A Mátrai Erőmű Visonta közelében 2019. június 30-án. MTI/Komka Péter)

Figyelmébe ajánljuk