Vásárhelyi sógorrendelet: ezt nem akarja a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2021. április 23.

Belpol

A mindenkori polgármester rokonait a közbeszerzésekből kizáró szabályzatról tárgyalt volna Márki-Zay az ellenfeleivel.

Véleményező közgyűlés hívott össze péntekre Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester. A készülő közbeszerzési szabályzatról kérdezte volna a képviselőket – írja a hvg.hu.

A vásárhelyi polgármester szándéka szerint „az ország legszigorúbb korrupcióellenes szabályzata”, amit szeretne bevezetni, nem tenné lehetővé, hogy a mindenkori polgármester rokonai önkormányzati közbeszerzéseken induljanak.

A rokonság azért került terítékre, mert tavaly decemberben a vásárhelyi polgármester sógornőjének férje nyert el egy önkormányzati közbeszerzést, mert ő adta a legjobb ajánlatot. Márki-Zay azt nyilatkozta erről a Partizánnak, nem örült, hogy a sógor pályázott, és kérte őt, álljon el az ajánlatától, de hiába.

A hatályos szabályozás szerint a polgármester nem tagadhatta meg a szerződés aláírását.

Ezért gondolta úgy, hogy új szabályokra lenne szükség, amelyek eleve kizárják a rokonok részvételét az önkormányzati munkákban.

A Fidesz korábban szóvá tette a sógor megbízását.

Az új szabályzatról szóló javaslat vitáján viszont azért nem vettek részt a kormánypárti önkormányzati képviselők, mert úgy gondolják, ez a polgármester színjátéka, Márki-Zay ezzel fedi el, hogy a sógorának adott megbízást. „Ha Márki-Zay Péter komolyan gondolja a korrupció elleni fellépést, itt a lehetőség, hogy bizonyítsa: vonja vissza a sógorának adott közbeszerzést és engedje munkához jutni a helyi vállalkozókat! Ha esetleg erre nem találna megfelelő jogi lehetőséget, azt javasoljuk, hogy a közbeszerzés lezsírozásához hasonlóan, a vasárnapi ebéd mellett beszélje meg a sógorral, hogy lépjen vissza” – közölte a párt a Facebookon.

Márki-Zay Péter ócska színjátékában a Fidesz nem vesz részt Márki-Zay Péter javaslata az önkormányzat beszerzési...

Közzétette: Fidesz Hódmezővásárhely – 2021. április 23., péntek

A javaslat vitáját a polgármester elnapolta, mert nem akar a Fidesz meghallgatása nélkül dönteni erről az ügyről. Addig nem dönt erről a közgyűlés, amíg a kormánypárti tagjai nem vállalják ez ügyben a nyílt vitát. Márki-Zay Facebook-oldalán azt írta, a Fidesz megfutamodott: „...Nem merték megszavazni, hiszen ezzel Orbánt és Tiborczot, Lázárt és rokonait, saját magukat is el kellett volna ítélniük”.

MÉGSINCS GOND A ROKONOK PÁLYÁZATAIVAL❓ MEGFUTAMODOTT A FIDESZ A NYÍLT ÁLLÁSFOGLALÁSTÓL - ADDIG NEM SZAVAZUNK A ROKONOK...

Közzétette: Márki-Zay Péter – 2021. április 23., péntek

 

 

 

Neked ajánljuk