Világháborús vadászgépet találtak a Balatonban

  • narancs.hu
  • 2023. október 26.

Belpol

A roncs kiemelését egy csomó politikus megnézte Balatonakarattyán.

Második világháborús, magyar felségjelzésű vadászgépet emeltek ki a Balatonból. A Messerschmitt Me 109 típusú gépet Beregszászi Sándor szakaszvezető vezette, aki a haza védelmében halt meg. A gép hadtörténeti jelentősége abban áll, hogy jelenlegi tudásunk szerint ez az egyetlen hazai összeszerelésű, magyar gyártmányú motorral rendelkező Messerschmitt vadászgép világszerte - közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

 
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Kontrát Károly fideszes országgyűlési képviselő
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

 

 
 
Magó Károly zászlós, kutató 
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

 

Magó Károly zászlós, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár kutatója elmondta: 1941 júniusában Magyarország megkapta a jogot a legmodernebb haditechnika gyártására, így vált lehetővé a Balatonból kiemelt gép elkészítése is. Beregszászi Sándor szakaszvezető 1944. július 2-án halt hősi halált az amerikaiakkal vívott harcban - tette hozzá. Az első merüléseket a géproncshoz 2020-ban végezték, az első felszínre került roncselemeket 2021-ben mutatták be. A feltárás idén folytatódott mintegy öt méter mélyen, a gép több eleme elkorrodált, az iszappal fedett elemei maradtak jobb állapotban - tette hozzá.

 
 
Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

 

Csütörtökön a motor testének a szárnyhoz csatlakozó darabját emelték ki. A szakemberek tovább folytatják a terület átvizsgálását további elemek felkutatásának reményében.

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese elmondta, hogy a magyar légierő óriási túlerővel szemben védte a hazát az amerikaiakkal szemben. Jelentős erőforrást jelentett a magyar katonáknak, hogy a hazaszeretet mozgatta őket. Példát vehet minden magyar katona Beregszászi Sándor szakaszvezető helytállásáról, aki rendkívül fiatalon, mindössze 21 esztendősen adta életét a hazájáért - közölte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.