Visszautasították a Ryanair alkotmányjogi panaszát

  • narancs.hu
  • 2023. április 19.

Belpol

Az indoklás szerint az Alkotmánybíróságnak nincs hatásköre a panasz vizsgálatára.

Az Alkotmánybíróság (AB) honlapjára szerdán került fel a Ryanair alkotmányjogi panaszát visszautasító döntés, amely arra hivatkozik, hogy az Alkotmánybíróságnak a panasz vizsgálatára nincs hatásköre – írja a 24.hu.

A Ryanair még tavaly júliusban nyújtott be alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybíróságon. A vállalat a légitársaságokat sújtó extraprofitadó bevezetését kifogásolta arra hivatkozva, hogy a hozzájárulás sérti az arányos közteherviseléshez fűződő jogát. A vonatkozó kormányrendelet értelmében 2022 júliusától az extraprofitadót – az átszálló utasokat kivéve – minden, Magyarországról induló utas után meg kell fizetni 3900 forint vagy 9750 forint összegben, az úti céltól függően.

A most megjelent elutasítás indoklásának oka, hogy a Fidesz-KDNP a 2010-es hatalomra kerülését követően úgy szűkítette az AB jogkörét, hogy mindaddig, amíg az államadósság a GDP felét meghaladja, a költségvetésről, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról szóló törvények alaptörvénnyel való összhangját kizárólag az élethez és az emberi méltósághoz való joggal, a személyes adatok védelméhez való joggal, a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához való joggal és a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokkal összefüggésben vizsgálhatja felül.

Az extraprofitadót a Ryanair az utasokra hárította, amiért a fővárosi kormányhivatal 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságra büntette.

(Címlapképünkön: Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

„Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető

A nemrég lezárult nyomozás 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg a Magyar Pünkösdi Egyház intézményrendszerét érintő költségvetési csalás ügyében. Az egyik érintett, jelenleg bűnügyi felügyelet álló volt intézményvezető szerint viszont az ügy csak az egyházon belüli harcok eredménye, és a nyomozás is tendenciózus volt.