Felszámolja budapesti központját az orosz „kémbank”

  • narancs.hu
  • 2023. április 19.

Belpol

Az Egyesült Államok által kivetett szankciók után egy héttel a pénzintézet úgy érezte, ideje távozni az EU-ból.

Felszámolja budapesti központját, és elhagyja az EU-t az „orosz kémbankként” emlegetett pénzintézet, vagyis a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) – derül ki a bank honlapjára feltöltött friss közleményből, amit az mfor.hu vett észre.

A közlemény szerint

az IIB „kimerítette a további működési alapjait budapesti és Európai Uniós központjából”, ezért megkezdte működésének és székhelyének áthelyezését Magyarországról Oroszországba.

A pénzintézet azt javasolja az Orbán-kormánynak, hogy bontsa fel velük a bank budapesti székhelyéről szóló 2019-es megállapodást. A bank továbbá közölte, minden kötelezettségüket teljesítik, de minden rendelkezésre álló erőforrást felhasználnak jogos érdekeinek védelmére. Ugyanakkor az Egyesült Államok szankciói miatt a bankot jelenleg megfosztják a pénzügyi műveletek végzésének lehetőségétől. 

Az orosz „kémbank” kivonulásával kapcsolatban a hvg.hu emlékeztetett, a bankból való magyar kivonulást deklaráló kormánydöntés óta nagy volt a hallgatás az orosz hátterű, budapesti központú pénzintézet körül, pedig nyilvánvalónak tűnt: az NBB jelenét az ellehetetlenülés, jövőjét a kilátástalanság jellemzi. A mostani közleményükből kiderül, visszavonulnak Oroszországba, itt hagyják a budapesti székhelyüket, és talán impozáns irodaházukat, a Lánchíd palotát is eladják. Mindemellett kezdeményezik a 2019-es törvény visszavonását a kormánynál, ez pedig a bank Magyarországon élvezett, gyakorlatilag korlátlan előjogokat és mentességeket jelentő kiváltságai megszűnésével is jár. Arról viszont továbbra sem tudni, van-e már megállapodás arról, hogy a bank 25,27 százalékos magyar részesedésének visszafizetése milyen ütemezésben várható.

A IIB azt követően döntött az Oroszországba történő visszavonulás mellett, hogy múlt szerdán az Egyesült Államok kormánya szankciókat vezetett be a pénzintézettel szemben, majd ennek hatására az EU-s, budapesti székhelyüket biztosító Magyarország is kilépett a bankból.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk