Vitézy a kinevezéséről: „Nem a főpolgármesterség mozgatott, amikor elvállaltam”

  • narancs.hu
  • 2020. január 22.

Belpol

A Budapest Fejlesztési Központ új vezére interjút adott.

„Budapesten és az agglomerációban számos olyan, jelentős részben közlekedési beruházás van, aminek a tervezése, előkészítése a BFK feladata. Emellett egy Budapesttel foglalkozó műhelyt szeretnénk létrehozni, ahol olyan munkákat is el lehet végezni, amiknek eddig - legalábbis állami oldalon - nem volt gazdája. Akár a közlekedésfejlesztés, a regionális MÁV-Volán-BKK együttműködés, akár a zöldfelületek terén. Sőt, akár a lakhatás terén is elkezdjünk foglalkozni azokkal a kérdésekkel, ami minden budapestit joggal izgat: hogyan tud egy fiatal saját lakáshoz jutni” – nyilatkozta az Indexnek adott interjújában Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ (BFK)

A riporter rákérdezett arra, hogy a BKK egyfajta „ellen-BKK” lesz-e? Vitézy szerint „egyáltalán nem”, ugyanis a BKK a szívügye, hiszen 2009-10-ben Tarlós István programjaként dolgozták ki, majd megbízást kapott a megvalósítására, vezetésére, ennek a programnak megfelelően működött 2014-ig, amíg a céget vezette. „Természetes, hogy közel áll hozzám a BKK sikeres működése”.

Karácsony Gergely azt mondta a közelmúltban, hogy szívesen látná Vitézy Dávidot a BKK élén, viszont a korábbi vezérigazgató állítása szerint azért nem indult a pályázaton, mert az előírásoknak nem felelt meg. Vitézy azt is elmondta, Tarlós István korábbi főpolgármesterről, jelenlegi országos közlekedés-fejlesztésért felelős miniszterelnöki biztosról „azt olvasta, hogy nem tervez budapesti ügyekkel foglalkozni”, így nem tudni azt sem, hogy a főnöke vagy a beosztottja lesz-e a jövőben. „Lehet, hogy együtt fogunk ebben működni, de eddig ez nem merült fel” – tette hozzá.

Felemelt ujjal reagált Karácsony Vitézy kinevezésére

A szaktudás a fideszes városvezetés alatt leváltást, most viszont kinevezést ért. " A lakájmédia tolja a hazugságokat és az uszítást fővárosi ügyekben (is), közben a kormányzati hivatalnokok afféle mosolyoffenzívába kezdtek - ez lenne a mesterterv?" - kezdi Facebook-posztját Karácsony Gergely, majd azzal folytatja: örül a Budapesti Fejlesztési Központ létrejöttének és Vitézy Dávid kinevezésének is.

Vitézy Dávid nem távolodik el a Közlekedési Múzeumtól sem, mert a BFK feladata lesz több kiemelt budapesti állami beruházás felügyelete. „A Közlekedési Múzeum és az az átfogó rozsdaövezeti fejlesztés, ami elindult ennek kapcsán Kőbányán, ezek közé tartozik. A kiállításokat a BFK mellett nyilván nem én fogom részleteiben megtervezni, de ezt a nagyon izgalmas városépítési, urbanisztikai projektet szeretném továbbvinni, és látni, ahogy megvalósul” – mondta.

5-ös metró

Karácsony Gergely örömét fejezte ki kinevezésével kapcsolatban, viszont azt is elmondta: lehet alternatív városházát építeni a kormányban, de a program, amit megvalósítanak, csakis az övé lehet – emlékeztette Vitézyt a riporter. A korábbi vezérigazgató szerint a BFK nem lát el párhuzamos feladatokat a fővárossal. „A budapesti közlekedésben egyformán jelen van az állam és a főváros, történelmileg is és abból eredően is, hogy számos infrastruktúrát az állam tart fenn” – mondta.

Hozzátette: a korábban 5-ös metró néven futó terv szerint a több mint százezer embert elérő csepeli-ráckevei HÉV-vonalcsaládot „be kell húzniuk” a belvárosba a Kálvin térig, és szépen, lépésenként össze kell kötniük a Szentendrei HÉV-vel, valamint le kell cserélniük az 50 éves szerelvényeit. „Budapesten ez ma a legnagyobb közlekedési adósság, itt járnak a legöregebb járművek, és ezek a déli hév-vonalak nem érik el a metróhálózatot egyedüliként. Ugyan a HÉV-ek az állam fenntartásában vannak, de az a fő célunk, hogy a fővárosi és az agglomerációs tömegközlekedés versenyképesebb legyen” – mondta.

Az interjú készítője többször rákérdezett, hogy mikor utazhatnak a lakosok az 5-ös metróval, amire Vitézy azt felelte: „Budapesten, ahogy Európában szinte mindenütt, ma egy közlekedésfejlesztés onnantól kezdve, hogy a kiviteli, részletes tervezés elindul, odáig, hogy megtartják az átadó ünnepséget,  hét-tíz év telik el. Ha nincs közte leállás. Sok projekt tapasztalata ez. Körülbelül ennyi idő múlva adhatja át az új földalatti vonalat a MÁV-HÉV, de ennél pontosabbat ma teljesen felelőtlen lenne mondani”.

Nem a főpolgármesterség mozgatta

Amikor kiderült, Vitézy Dávid kinevezése sokan azt gondolták, hogy a Fidesz a következő főpolgármester-jelöltjét kezdte el építeni. Az igazgató az erre utaló kérdésre azt felelte: „Engem nem ez mozgatott, amikor ezt a feladatot elvállaltam. Hanem az, hogy Budapest legfontosabb problémáin tudjunk segíteni, változtatni az állam oldalán rendelkezésre álló eszközökkel. Egyébként is, alig száz napja volt főpolgármester választás, öt éves ciklusok vannak, nem hinném, hogy ez egy aktuális kérdés”.

Új pozíciót kap Vitézy Dávid

A kormányzat létrehozta a maga Budapest-politika szakmai műhelyét, a Budapest Fejlesztési Központot. Itt lesz vezérigazgatója Vitézy. A hírt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely jelentette be. Az MTI beszámolója szerint Gulyás elmondta, hogy Budapest jelentősége, szerepe, lakosságszáma és lehetőségei alapján is a legfontosabb magyar város, ezért a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyeként Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár irányításával jön létre és működik a a Budapest Fejlesztési Központ (BFK).

Neked ajánljuk