140 ezer forintos bírságot fizet a túlbuzgó iskolaőr

  • narancs.hu
  • 2022. február 11.

Bűn

Korláthoz nyomta az ötödikest, megszorította a nyakát, hátha úgy csöndben marad.

Jogerős büntetővégzés született a Keszthelyi Járásbíróságon egy iskolaőr ügyében, aki tavaly májusban bántalmazott egy általános iskolást.

 

A vádlott egy Zala megyei település általános iskolájában dolgozott – azóta már megszüntették a munkaviszonyát –, a törvény szerint rendvédelmi, bűnmegelőzési és rendfenntartási feladatot látott el. A Zalaegerszegi Törvényszék közleménye szerint az nem volt a dolga, hogy fegyelmezze az iskola diákjait. Mégis odament az udvaron sorakozó gyerekekhez, és rászólt egy ötödikes tanulóra, hogy maradjon csendben. Mivel a gyerek nem hallgatott rá, odalépett hozzá, a korláthoz nyomta, megszorította a nyakát és megfenyegette, hogy ha nem marad csendben, „úgy felpofozza, hogy a kerítésig elszáll”. Miután elengedte a nyakát, azt mondta a gyereknek, hogy az iskolán kívül úgy fel fogja pofozni, hogy „elbőgi magát”.

A gyerek nyakán 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérülés – bőrpír, zúzódás – keletkezett.

A bíróság úgy döntött, hogy mivel az iskolaőr közfeladatot ellátó személyként bántalmazta a gyereket, 140 ezer forint pénzbírságot kell fizetnie.

A Telex az eset kapcsán emlékeztet arra, hogy az országgyűlés 2020-ban döntött az iskolaőrség felállításáról, hogy ahol ezt kérik, iskolaőrök akadályozzák meg az erőszakot. Kényszerítő eszközökkel – gumibottal, gázspray-vel és bilinccsel – felszerelt, sajátos jogokkal felruházott személyekről van szó, akik közfeladatot látnak el rendőrségi alkalmazottként. Joguk van ahhoz, hogy leállítsák azt a diákot, aki a közösségre veszélyes dolgot művel, rendőrt hívhatnak hozzá, és bizonyos esetben testi kényszert vagy bilincset is használhatnak, hogy megakadályozzák a bajt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk