Ebben a 491 iskolában lesz iskolaőr szeptembertől
iskolai_erUszak_MTI_004_top_story_lead.jpg

Ebben a 491 iskolában lesz iskolaőr szeptembertől

  • narancs.hu
  • 2020. július 15.

Belpol

Rendészeti szervként lesznek jelen az iskolákban, majdnem annyi fizetésért, mint a tanárok.

Az Országgyűlés július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, és szeptemberben már meg is jelennek az iskolaőrök a kijelölt iskolákban.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása lesz, amelyekben erre leginkább szükség van. Az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján az ősszel 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indul el az iskolaőrség működése, ezek közül 288 köznevelési és 203 szakképzési intézmény, áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.

Itt közzé is tették azoknak az iskoláknak a listáját, ahol szeptemberben megjelennek az iskolaőrök.

Azt, hogy kvázi rendőrök jelenjenek meg az iskolákban és tartsák fenn a rendet, a gyerekvédelmi szakma elítélte. Gyurkó Szilvia a Magyar Narancsnak úgy fogalmazott:

Ez sem szakmailag, sem emberileg nem elfogadható. Ezt a vegytisztán rendészeti megoldást nem lenne szabad meglépni. Fontos lenne látni a hatástanulmányokat, ha készültek. Mindezek hiányában azonban nagyon kiszolgáltatott helyzetben van mindenki. Mi is, akik a jövőben majd egy-egy egyedi ügyben valószínűleg találkozni fogunk velük. Nem tudjuk, hogy a jelzőrendszer tagja-e az iskolaőr, hogy hogyan vonatkozik rá a titoktartási és jelzési kötelezettség. Gyerekvédelmi szempontból nincs átgondolva, hogy milyen szakmai felkészültségi alapon van hatásköre az öngyilkosság-megelőzésre, és hogy ennek során együttműködik-e más segítőkkel.

Gyurkó Szilvia: „Megbecsülni is nehéz, hogy hány gyereket bántalmaznak a saját családjában"

Hogyan birkóztak meg a gyerekek a koronavírus-járvány nehézségeivel, a digitális oktatástól kezdve a gyakoribbá vált családon belüli erőszakig? Mi lesz a következménye az opcionális örökbefogadási tanfolyamnak, és megoldás lesz-e bármire az iskolaőr? A legfrissebb Narancsban Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértővel, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

Figyelmébe ajánljuk