Már a bíróság is kimondta: a magyar szcientológusok törvénytelen módon gyűjtenek személyes adatokat

  • narancs.hu
  • 2019. március 30.

Bűn

A tárolt aktákban az is szerepelhet, hogy a szervezet tagjai név szerint kivel létesítenek szexuális kapcsolatot.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) még 2017-ben bírságolta meg a Magyarországi Szcientológia Egyházat összesen 40 millió forintra, mert jogellenesen kezeltek bizonyos személyes információkat. Az egyház keresetet nyújtott be a hatóság ellen, azonban ezt a Fővárosi Törvényszék elutasította – írja az Index.

A lap emlékeztet arra, hogy 2017-ben ketten tettek panaszt a NAIH-nál, az egyikük korábban szcientológus volt és az egyházból való kilépése után meg akarta kapni a róla készült személyes aktát, ezt azonban a szervezet megtagadta tőle. Még ebben az évben a rendőrség házkutatást tartott a Magyarországi Szcientológia Egyház Vallási Egyesület budapesti központjában, amelynek során kiderült, hogy az egyház által auditálásnak nevezett eljárás során (ez nagyjából a gyóntatásnak felel meg) hanggal és videóval is rögzítik az elhangzottakat. Ezen kívül, ha valaki fontosabb pozícióba kerül az egyházon belül, akkor ki kell töltenie egy kézzel írott formanyomtatványt, amit később begépelnek, lefordítanak angolra és az illető nevéhez csatolt akta felkerül a szcientológia egyház európai és nemzetközi adatrendszerébe. Ezekben a dokumentumokban a tagok szexuális kapcsolataira vonatkozó információk is szerepelhetnek.

A Fővárosi Törvényszék március 22-én hozott ítéletében elutasította a szcientológusok keresetét. A bíróság kimondta, hogy a vallási szervezeteknek is tiszteletben kell tartani a személyes adatok védelmével kapcsolatos uniós és hazai jogi szabályokat.

Neked ajánljuk