A spanyol király sógora úgy sikkasztotta a közpénzt, mintha nem lenne holnap. Most több mint öt évre megy a börtönbe

  • narancs.hu
  • 2018. június 18.

Bűn

De legalább választhatott börtönt magának.

Bevonult a börtönbe hétfőn Inaki Urdangarin, a spanyol király sógora, akit öt év és tíz hónapos börtönbüntetésre ítéltek jogerősen közpénz elsikkasztása, csalás, hűtlen kezelés és befolyással való üzérkedés miatt – közölte az AFP hírügynökség a börtönhatóságokra hivatkozva.

Urdangarin a Madridtól 108 kilométerre északra fekvő Brieva börtönben kezdi meg büntetésének letöltését. Ő választotta ezt a büntetés-végrehajtási intézményt, a spanyol jogszabályok ugyanis erre lehetőséget adnak azoknak az elítélteknek, akikkel szemben nem hozott ezzel ellentétes korlátozó intézkedést a bíróság.

Az ötvenéves, korábbi profi kézilabda-játékost és olimpikont múlt kedden ítélték el, a börtönbüntetésen kívül több mint 512 ezer euró (164 millió forint) pénzbüntetést is fizetnie kell. Ügyvédje nem élt az ítélettel szembeni utolsó jogorvoslati lehetőséggel, nem fordult az alkotmánybírósághoz.

Inaki Urdangarin

Inaki Urdangarin

Fotó: MTI

Urdangarin a Nóos nevű nonprofit alapítvány elnökeként 6,1 millió euró (több mint 1,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el üzlettársa, Diego Torres segítségével. Az alapítvány többek között egy Aizoon nevű fantomcéget felhasználva követte el a bűncselekményt, ennek 50 százalékos tulajdonosa volt Krisztina hercegnő és a férje. A hercegnő is vádlott volt az ügyben, őt a bíróság még tavaly felmentette a kétrendbeli adócsalás vádja alól. Ő lett az első a spanyol királyi családból, aki bírósági eljárásban a vádlottak padjára került.

Az elítélt házastársát terhelő közös felelősség miatt VI. Fülöp király nővérének mintegy 137 ezer eurós (44 millió forint) pénzbüntetést kell fizetnie. A hét éve húzódó ügyben összesen 17 ember ellen emeltek vádat, akik közül hetet találtak bűnösnek, köztük Diego Torrest és Jaume Matast, a Baleár-szigetek autonóm közösség volt elnökét.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk