Hackertámadás érte Sebastian Kurz pártját

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 5.

Bűn

„Célzott hackertámadás történt, adatokat szerettek volna ellopni, telepíteni, manipulálni és meghamisítani”.

Hackertámadás érte az Osztrák Néppárt (ÖVP) központjában található szervert. „Nagyon is célzott hackertámadás történt, adatokat szerettek volna ellopni, telepíteni, manipulálni és meghamisítani. Ezzel nemcsak a néppártot, hanem magát a demokratikus rendszert érte támadás" – mondta Sebastian Kurz volt osztrák kancellár az MTI összefoglalója szerint. A politikus szerint az sem zárható ki, hogy az elkövető a szeptember 29-i parlamenti választásokon szeretett volna kárt okozni pártjának.

A Falter című hetilap vasárnap belső dokumentumokra hivatkozva az ÖVP-nél tapasztalható esetleges szabálytalanságokról számolt be: a lap szerint a párt a kampánypénzek egy részét elrejtette a könyvelésében. Sebastian Kurz cáfolta az állításokat, jogi lépéseket fontolgat az ügyben, és kiberbiztonsági cégeket (SEC Consult és CyberTrap) is megbízott az eset kivizsgálásával.

Alexander Winterstein kormányszóvivő "mélységesen aggasztónak" nevezte az esetet, és ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek a biztonság, valamint a demokrácia sértetlenségének biztosítása érdekében.  Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára, Harald Vilimsky az ügy mielőbbi teljes kivizsgálására szólított fel. A politikus szerint "a polgároknak joguk van tudni, mi folyik az országban, és valóban bűnözői hálózatok tesznek-e kísérletet arra, hogy kárt okozzanak a demokratikusan megválasztott pártoknak".

Ausztriában politikai part ellen korábban nem követtek el ehhez hasonló hackertámadást. Az ÖVP időközben bejelentést tett az esetről az alkotmányvédelmi hivatalnál (BVT).

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk