Megfulladt a kórházi rizses ragutól egy beteg

  • narancs.hu
  • 2023. április 20.

Bűn

Csak pépeset ehetett volna, de olyan étel nem volt. Most vádat emeltek az orvos és az ápoló ellen.

Olyan beteget vettek fel az egyik Tolna megyei kórházba 2020. október 24-én, akinél veleszületett betegsége miatt nyelési elégtelenség, heveny garatmandula-gyulladás alakult ki, és ez garatreflex-gyengeséggel járt.

A 23 éves férfit másnap megreggeliztették – darabos étellel.

Amikor édesanyja telefonon érdeklődött, hogy van a fia, elmondták neki, hogy jól, és azt is, mit evett. Az asszony szólt, hogy a fia csak pépes ételt ehet. Erről később telefonon az orvost is tájékoztatta, aki ráírta a beteg lázlapjára: speciális táplálkozást igényel.

Az ápoló aznap délután az etetéshez készülve látta, hogy pépes ételt nem hoztak, csak azt, amit a többieknek is: rizses ragut. Megkérdezte az orvost, hogy ezzel megetetheti-e a beteget, az orvos pedig hozzájárult. Az ápoló segített vacsorázni a fiatal férfinak, aki, miután elfogyasztotta a ragut, fulladozni kezdett.

Az orvos közbelépett, megpróbálta szabaddá tenni a légutakat, de nem tudott segíteni, a beteg megfulladt – derül ki a Baranya Vármegyei Főügyészség közleményéből.

A vádhatóság megállapította, az orvos és az ápoló megsértette a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelvet, foglalkozási szabályt szegett, és tettük, valamint a beteg halála között ok-okozati összefüggés van.

Az ügyészség emlékeztet, a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének büntetési tétele egytől öt évig terjedő szabadságvesztés.

A 24.hu kérdésére Csordás Hajnalka, a Baranya Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője azt mondta, ha a vádlottak az előkészítő ülésen elismerik bűnösségüket, és lemondanak a tárgyalás jogáról, mindkettőjükre pénzbüntetést kér az ügyészség. Ám egyikük sem ismerte be, hogy bűnös lenne, az ápoló vallomást sem tett a nyomozás során.

A leadkép illusztráció, nem arról a kórházi ételről készült

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk