Ne tudd meg, ült-e már a balesetező embercsempész

  • narancs.hu
  • 2024. május 14.

Bűn

Csak a hatóságok tudhatják, a halálos karambolt okozó moldáv férfit is elengedte-e korábban reintegrációs őrizet címén a kormány.

„A hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé a válaszadást” – írta a Belügyminisztérium.

„Bűnügyi személyes adatot érintő megkeresése egy nem közszereplő és egyedileg azonosítható terheltet érint, ezért megválaszolására nincs módunk az adatvédelmi szabályokra figyelemmel” – reagált a Legfőbb Ügyészség.

24.hu azt szerette volna megtudni, hogy az április 18-án két ember halálát követelő budapesti, Ferihegyi úti baleset okozója, akit köröznek, kapott-e korábban amnesztiát más embercsempészekkel együtt.

A magyar kormány tavaly döntött úgy a börtönök túltelítettsége miatt és a költséghatékonyság érdekében, hogy az embercsempészet miatt elítélt külföldiek jelentős részét kiengedi a fegyintézetből, és arra kötelezi őket, hogy 72 órán belül hagyják el Magyarországot. Tavaly 2021 embercsempész szabadult ily módon, idén április elejéig már 2197. 

A Ferihegyi úti baleset okozásával gyanúsított moldáv férfiről annyi kiderült, hogy a kocsijában hét nepáli utazott, akiket napokkal korábban elfogtak, ahogy bejutottak Magyarországra. Ki is toloncolták őket, de az embercsempész a jelek szerint sikeresen visszahozta mind a hetet.

A 24.hu a moldáv férfi magyarországi büntetett előéletére vonatkozó kérdését elküldte a törvényszékeknek is. Különböző válaszokat kapott: vagy a rendőrséghez, vagy a Belügyminisztériumhoz irányították a lapot, vagy közölték, hogy nem folytattak eljárást a moldáv férfival szemben, illetve nem tudták beazonosítani az ügyet a megadott adatokból. Olyan válasz is érkezett az egyik törvényszéktől, hogy nem is kereshetnek rá az adatbázisban a csempészre.

A címlapkép illusztráció

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk