Nigériában 14 év börtönt is kaphat valaki, ha homoszexuális

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. augusztus 28.

Bűn

Az északi területeken pedig, ahol az iszlám jogrend van érvényben, halálbüntetés vagy korbácsolás jár érte.

Bíróság elé állítanak Nigériában 57 férfit „homoszexualitás vádjával” – jelentette kedden a NAN nigériai hírügynökség. A helyi média közlése szerint, amennyiben „bűnösnek találják őket”, akár 14 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Az 57 férfit szombat este vette őrizetbe egy lagosi szállodában a rendőrség, miután „titkosszolgálati jelentések” alapján tudomására jutott, hogy a gyanúsítottak „homoszexuális ünnepséget” tartottak – közölte a délnyugat-nigériai állam rendőrparancsnoka. Sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendőrség érkezése után mintegy 80 fiatalt talált a szálloda recepcióján, akik különböző italokat, köztük „tiltott szereket” fogyasztottak. „A gyanúsítottak tagadták, hogy homoszexuálisok, és azt állították, hogy egy születésnapi ünnepségen vettek részt, amelyen nők is voltak” – tette hozzá. Egyes vádlottak azt állították, hogy még csak nem is ismerték egymást.

Nigériában akár 14 év börtönbüntetést is kaphat az, akit homoszexualitással kapcsolatos tevékenységen érnek. A melegházasság 2014 óta kifejezetten tiltott. Ezenkívül Nigéria azon északi részein, ahol a saría (iszlám jogrendszer) van érvényben, a férfiakra halálbüntetés, a nőkre korbácsolás és börtön vár, ha kitudódik róluk, hogy homoszexuálisok.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk