Az ausztrál katolikus papok nem akarják jelenteni, ha gyermekmolesztálásról értesülnek

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 31.

Bűn

Törvény kötelezné őket a jelentésre.

Ausztrália nyolc államából egyelőre egyben fogadtak el olyan törvényeket, melyek értelmében bűncselekménynek minősül, ha a papok nem jelentik a gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatban a gyóntatószékben hallottakat. A többi állam is fontolgatja, hogy hasonló jogszabályokat vezessen be – adta hírül az MTI.

Az ausztrálok legfőbb katolikus testülete, az Ausztráliai Katolikus Püspökök Konferenciája azonban nem támogatja az ötletet. Az új törvény bevezetése meglehetősen indokoltnak tűnik, hiszen egy tavalyi jelentés szerint 1950 és 2010 között az ausztráliai római katolikus papság hét százalékát vádolták már gyerekmolesztálással. A statisztikák szerint 1980 és 2015 között csaknem 4500-an tettek panaszt molesztálás miatt az egyházi hatóságoknál, az esetek több mint ezer katolikus intézményt érintenek Ausztrália-szerte. A bűntény és a bejelentés között átlagosan 33 év telt el. Az áldozatok átlagéletkora a lányoknál 10,5, míg a fiúknál 11,6 év. A összes áldozat 78 százaléka fiú, 22 százaléka lány. Az 1880 elkövető túlnyomó többsége pap vagy szerzetes, de akadnak köztük mélyen vallásos világi emberek is. Az elkövetők 90 százaléka férfi.

Kiderült az is, hogy az egyház 1980 óta több mint 276 millió ausztrál dollárnyi (61,5 milliárd forintnyi) kártérítést fizetett ki a papi pedofília áldozatainak.

Az ausztrál katolikus egyházat érintő korábbi gyermekmolesztálással kapcsolatos ügyekről itt számoltunk be.

Elítéltek egy katolikus érseket gyermekmolesztálás eltussolása miatt

Az évek során több gyerek kért tőle segítséget, de ő nem tett semmit.

Figyelmébe ajánljuk