Régiségcsempészet miatt ki akartak végezni egy férfit Irakban

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 6.

Bűn

A 66 éves brit állampolgárt végül korára való tekintettel 15 év börtönbüntetésre ítélték.

Régiségcsempészet miatt 15 évi börtönre ítéltek hétfőn egy brit férfit Irakban. A 66 éves James Fittont azért ítéltek el, mert megpróbált régiségeket kicsempészni a közel-keleti országból. Vádlott-társát, a 60 éves német Volker Waldmannt felmentették.

Az ítéletet ismertető bíró azt mondta, James Fitton bűntettéért az ítélet kötél általi halál, de a bíróság úgy döntött, hogy "a vádlott előrehaladott korára való tekintettel" a büntetést 15 év börtönre csökkenti.

 Fitton ügyvédje közölte, hogy ügyfele fellebbezni fog a döntés ellen. A bíróság nem talált elegendő bizonyítékot arra, hogy társát, Volker Waldmannt elítélje.

A két férfi a bagdadi al-Karh büntetőbíróság előtt jelent meg az iraki foglyok által viselt sárga kezeslábasban - jelentette az AFP francia hírügynökség riporterére hivatkozva, aki jelen volt a tárgyaláson. Az ügyben mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát.

 James Fitton egy nyugdíjas brit geológust és Volker Waldmann berlini pszichológust március 20-án tartóztatták le a bagdadi repülőtéren, poggyászukban kövekkel és kerámitöredékekkel. Fitton poggyászában tíz kődarab, törött cserépdarabok és kerámiák voltak. Waldmann birtokában volt két kerámia, amelyet elmondása szerint útitársa adott neki.

A bíró ítéletében megállapította, Fitton tisztában volt azzal, hogy a hely, ahol a töredékeket összegyűjtötte, régészeti lelőhely, és hogy a töredékek kisajátítása jogellenes. Arra a következtetésre jutott, hogy Fitton esetében fennállt a bűnös szándék. Ezt védőügyvédje cáfolta. Thaer Masszúd úgy vélekedett, hogy szélsőséges ítélet született.

A májusi tárgyalásuk megnyitóján a két férfi jóhiszeműségükre hivatkozott, mondván, hogy nem tudták, hogy a birtokukban lévő darabok régiségnek minősülnek.

Egy 2002-es, az örökséget és a régiségeket szabályozó törvény alapján állították őket bíróság elé, amely akár halálbüntetést is kiszabhat arra, akit bűnösnek talál egy régiség Irakból való szándékos eltávolításában vagy annak megkísérlésében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk