Zászlóégetés az Auróránál: 9 embert fogtak el a rendőrök

  • narancs.hu
  • 2019. november 14.

Bűn

Szélsőjobboldali akció volt - a BRFK garázdaság és rongálás gyanúja miatt fogta el a 9 főt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói kilenc főt fogtak el az Auróra utcai zászlóégetéssel összefüggésben - számolt be a police.hu.

Mint írják, a BRFK nyomozói az elfogott személyeknél házkutatást tartottak: "Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletére 2019. október 23-án 14 óra 8 perckor érkezett bejelentés, hogy Budapest VIII., Auróra utcában az Auróra Kultúrközösségi Központra kihelyezett zászlót ismeretlen személyek leszakították, azt felgyújtották, valamint az épület falát is megrongálták. A bejelentés szerint személyi sérülés nem történt.  
A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a helyszínen szemlét tartottak és a BRFK az esettel összefüggésben garázdaság gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen."

A rendőrök nyolc férfit és egy nőt azonosítottak, akiket 2019. november 13-án az ország különböző részein elfogtak és társtettesként, csoportosan elkövetett garázdaság bűntett, illetve szintén társtettesként elkövetett rongálás vétség gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, október 23-án több tucat szélsőjobboldali radikális próbálta megtámadni a VIII. kerületben található Auróra nevű közösségi helyet.
Schönberger Ádám, a hely üzemeltetője arról számolt be, hogy mivel az Auróra zárva volt, a szélsőjobbosok csak a bejáratnál lévő szivárványos zászlót tudták felgyújtani, illetve neonáci feliratokat ragasztottak az ajtóra.
Schönberger azt gyanította, a Légió Hungária nevű csoportosulás tagjai lehettek a támadók.

Figyelmébe ajánljuk