Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  • Podmaniczky Szilárd
  • 2004. október 21.

Egotrip

Ácsmunkát ugyan nem vállalok, de szaladok elõre mindjárt leszögezni, hogy azért nevezem a címben a húslevest jó húslevesnek, mert nagyon sokféle húsleves létezik: rossz, közepes, ehetetlen, de itt a jó húsleves receptjét adjuk közre.

A jó húsleves

Éttermekben általában közepesnél rosszabb húslevest szoknak készíteni, amit azzal igyekeznek leplezni, hogy jó sokára hozzák ki, akkor is tûzálló csészealjban, a fizika törvényeit keresztülhágva közel 400 Kelvinre melegítve az öklömnyi levest, s valami adalékkal elérik, hogy a leves hõleadása közel nulla legyen. Ekkor türelmetlenül befaljuk, szájunkat hólyagosra égetjük, ízeket nem érzünk, de még másnap reggel a langyos teát is a konyhaablakra köpjük a fájdalomtól.

Ha jó húslevest akarunk, az alábbiakban járjunk el otthon.

Járjunk el a henteshez, és tõle kérjünk friss színû húsos csontot, pulykanyakat, de még csirkeszárnyat is, s ha már ott vagyunk, szeleteltessük a bárddal, ne otthon kínozzuk a kemény csontot a morzsaporszívóval egybeépített kenyérfûrésszel.

A levest, ahogyan mást is, nagyobb mennyiségben ízesebbre fõzhetjük, én például soha nem megyek a nyolcliteres lábas alá. Picsányi lábaskában az ízek aránya észrevétlenül borulhat, ráadásul nem tudunk mindent belerakni, amit szeretnénk, a kompromiszszumnak pedig mindig az a vége, hogy senki nem jár jól.

A nyolcliteres lábasba annyi hideg vizet engedünk, hogy ellepje a szilánkmentesen felbárdozott karajcsontot, a pulykanyakat és a csirkeszárnyat. Gyorsan felforraljuk, majd az elsõ habos levet leöntjük, ettõl lesz majd szép tiszta a levesünk, nem pedig habos, mintha mustból akarnánk forralt bort nyerni.

A húsleves valójában az egyik leggyorsabban és legkönnyebben elkészíthetõ leves, úgyhogy innentõl nem is tudom, hogy folytassam, mert semmi egyéb nem maradt hátra, mint hogy a levesbe szánt zöldségeket megtisztítsuk, s az azóta újra gázra pakolt, vízzel fölengedett lábasba helyezzük.

A háziasszonyok sokszor panaszkodnak, hogy nem sikerül a húsleves, s mikor rákérdezek, hogy milyen recept alapján készült, rendre kiderül, hogy tíz deka csupasz csontból meg két szál zöldségbõl akartak húsz liter levest kinyerni. Az ésszerûtlen pazarlás tönkretehet egy államot, de húslevest soha. A konyhabútoron és a hûtõmágnesen kívül gyakorlatilag minden belefõzhetõ. Így ugyan a leves fajlagos ára nagyobb lesz, de nem véletlenül õrizzük nyelvünkben az "olcsó húsnak híg a leve" hangsort. Más kérdés, hogy rosszabb lapjáráskor kövekbõl is fõztek húslevest, ám ekkor nem az étel elkészítéséhez, hanem az elfogyasztásához volt szükség teremtõ fantáziára.

Nos, zöldségeljünk! Ha már úgy fél órája fõ a karaj-nyak-szárny hármas egysége a második lében, akkor helyezzük bé a zöldségeket. 5-6 sárgarépa egész szálban, 3-4 petrezselyem egész szálban, egy fél karalábé, egy fél zellergumó, egy közepes fej karfiol nagyobb rózsákra szedve, egy paradicsom és egy paprika egészben, pár fej kis kelbimbó vagy nagyobb kellevél egészben, egy nagy vagy két kisebb vöröshagyma egészben, egy gerezd fokhagyma, legfeljebb kettõ közepes krumpli, néhány karika cukkini, egy szál zellerlevél petrezselyemlevéllel összekötve megy bele. Fûszerezése: só és egész bors. Ha a fenti húsok közül valamelyik marha, akkor egy-két levél babér is hullhat. Például marhaszárny.

Azért a zöldségeket az ésszerûség határáig tessék egész szálnak tekinteni, mert kaptam már akkora répát és petrezselymet, hogy a fal adta a másikat. A leves nem nézhet úgy ki, hogy mindenféle kiáll belõle, fõleg nem egy csirkeláb. Mit gondol majd rólunk szegény gyerek, ha betéved a konyhába?

És most rakjuk rá a fedõt, és lassú tûzön hagyjuk fõni. A legtöbb zöldség fél óra alatt megpuhul, de mert nem tudjuk, hogy ezúttal mi az, ami nem, csak bõ fél óra múlva döfködjünk a villával - a hús ekkor már egy órája fõ. Néha makacskodik a zeller, a répa vagy a petrezselyem, de egy-két résztvevõ miatt nem érdemes a levest pürévé fõzni, bár a répa miatt könnyen kaphatunk szemrehányást a gyerektõl, hogy akkor hogy fog õ most fütyülni, konkrétan: mi lesz a fütyülõjével?

Míg a leves magától fõ, ne gondoljuk azt, hogy nincs szüksége ránk. A levesben és bennünk közös óra ketyegjen, közös szív dobogjon, ettõl lesz a mi fõztünk. Idõnket, íme, fordítsuk tészta fõzésére. A jó húslevesnek legalább annyira fontos eleme a jó tészta, mint a jó közbiztonságnak a közvilágítás. A húsleves alaptésztája a csigatészta és a hosszútészta. Az eperlevél is jó, de valahogy még sincs hagyománya. Nyilván forma/állag okokra visszavezethetõen. A hosszútésztát éppen csak forraljuk, magától dagadjon fedõ alatt. A csigára egy kicsit lobbantsuk rá a vizet, de azt se fõzzük lágyra, mert akkor nem érezzük a csigavonalat, ahogy becsavarodik a szánkba.

Tálaláskor külön tálba merjük a leszûrt húslét. Bár, ha nem fõtt szét semmi, nem kell szûrni. Külön tálba rakjuk a zöldségeket, külön a húst és természetesen a tésztát. Mindenki ambíciói szerint állíthatja össze a húslevesét, de abban biztosak lehetünk, hogy levet mindenki merni fog.

Már többször szöget ütött a fejembe, hogy megtanulom a gríz-galuskát is, de ahogy az elején már írtam, nem vagyok ács.

Figyelmébe ajánljuk

A saját határain túl

Justin Vernon egyszemélyes vállalkozásaként indult a Bon Iver, miután a zenész 2006-ban három hónapot töltött teljesen egyedül egy faházban, a világtól elzárva, egy nyugat-wisconsini faluban.

Az űr az úr

Az 1969-ben indult Hawkwind mindig a mainstream csatornák radarja alatt maradt, pedig hatása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen.

Pincebogarak lázadása

  • - turcsányi -

Jussi Adler-Olsen immár tíz kötetnél járó Q-ügyosztályi ciklusa a skandináv krimik népmesei vonulatába tartozik. Nem a skandináv krimik feltétlen sajátja az ilyesmi, minden szak­ágnak, műfajnak és alműfajnak van népmesei tagozata, amelyben az alsó kutyák egy csoportozata tengernyi szívás után a végére csak odasóz egy nagyot a hatalomnak, az efeletti boldogságtól remélvén boldogtalansága jobbra fordulását – hiába.

Luxusszivacsok

A Molnár Ani Galéria 2024-ben megnyitott új kiállítótere elsősorban hazai, fiatal, női alkotókra fókuszál, Benczúr viszont már a kilencvenes évek közepétől jelen van a művészeti szcénában, sőt már 1997-ben szerepelt a 2. Manifestán, illetve 1999-ben (más művészekkel) együtt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában.

Égen, földön, vízen

Mesék a mesében: mitikus hősök, mágikus világ, megszemélyesített természet, a szó szoros értelmében varázslatos nyelv. A világ végén, tajtékos vizeken és ég alatt, regei időben mozognak a hősök, egy falu lakói.

Visszaszámlálás

A Ne csak nézd! című pályázatot a Free­szfe, az Örkény Színház, a Trafó és a Jurányi közösen hirdették meg abból a célból, hogy független alkotóknak adjanak lehetőséget új előadások létrehozására, a Freeszfére járó hallgatóknak pedig a megmutatkozásra. Tematikus megkötés nem volt, csak annyiban, hogy a társulatoknak társadalmilag fontos témákat kellett feldolgozniuk. A nyertesek közül a KV Társulat pályamunkáját az Örkény Színház fogadta be.

Mészáros Lőrinc egy történet

A Mészáros Lőrinc című történetnek az lenne a funkciója, hogy bizonyítsa, létezik frissen, ön­erejéből felemelkedett nemzeti tőkésosztály vagy legalább réteg, de ha még az sem, pár markáns nemzeti nagytőkés. Valamint bizonyítani, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik pénzügyekkel.

„Mint a pókháló”

Diplomáját – az SZFE szétverése miatt – az Emergency Exit program keretein belül Ludwigsburgban kapta meg. Legutóbbi rendezése, a Katona József Színházban nemrég bemutatott 2031 a kultúra helyzetével és a hatalmi visszaélések természetével foglalkozik. Ehhez kapcsolódva toxikus maszkulinitásról, a #metoo hatásairól és az empátiadeficites helyzetekről beszélgettünk vele.