Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 43. szám (2004-10-21)

Egotrip

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

Ácsmunkát ugyan nem vállalok, de szaladok elõre mindjárt leszögezni, hogy azért nevezem a címben a húslevest jó húslevesnek, mert nagyon sokféle húsleves létezik: rossz, közepes, ehetetlen, de itt a jó húsleves receptjét adjuk közre.

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Zéró tolerancia

Petri György, a mélyen liberális gondolkodású költõ nem volt valami nagy véleménnyel arról, amit az elõzõ rendszerben liberalizmusnak neveztek: "Ha a seggünkbe nem csizmával rúgtak: / azt tiszteltük volt liberalizmusnak. / Ha virágnyelven küldtek el a francba: / a Repression átment Toleranz-ba."

Publicisztika

Publicisztika

Félix Péter: Bácsfi Diána és a szólásszabadság (Ki tüntethet?)

Az SZDSZ Új Generáció (ÚG) - a Népszavával és az MSZP-vel közösen - október 15-én tüntetést szervezett a Terror Háza elé. A nyilas rémuralom elleni fellépésre nagy szükség volt; kár, hogy törvényen kívüli eszközök igénybevételével, a szólásszabadság alkotmányos jogának megcsúfolásával történt.

Publicisztika

Kálmán C. György: ELTE-bajok

Mint úgynevezett egyetemi ember (az is volnék, ha már meg kell határoznom magam, miért is ne, mibe kerül), most fel kellene háborodnom, és tüzes, kegyetlenül gunyoros cikkekben ostoroznom a kormányzati rövidlátást, a fukar és szûk látókörû oktatásirányítást, a méltánytalan és értelmetlen elbánást.

Publicisztika

Orbán ünnepel

Miközben a két kormánypárt a Terror Háza elõtt vonult fel a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulóján, a Fidesz Sztehlo Gábor evangélikus lelkész emléktábláját koszorúzta meg a Várban. Sztehlo Gábor a nyilas uralom alatt árvaházaiban zsidó gyerekeket bújtatott; lenyûgözõ bátorságát emlékfával köszönte meg a jeruzsálemi holokauszt-emlékhely, a Jad Vasem.

Belpol

Belpol

"Utólag kellett rájönnöm" (Medgyessy Péter exminiszterelnök)

Az antifasiszta tüntetésen az MSZP vezetõinek és az új miniszterelnöknek a társaságában jelent meg, és felszólalt A haladó kormányzásért elnevezésû konferencián is; a párt kongresszusára - már vagy még - nem ment el. Van egy - az elõzõhöz, a miniszterelnökihez képest mindenképpen - szerény irodája az Országház egy eldugott sarkában, testõrrel és asszisztensekkel, bár névtáblát még nem sikerült az ajtóra applikálni. Hogy e fizikain túl pontosan hol lesz a helye a magyar politikában, még nem tudja. Leváltásának körülményeirõl hiába faggattuk; arról szívesebben beszélt, hogyan látja saját miniszterelnökségének két és egynegyed évét.

Belpol

Október 15., Terror Háza: Egy lépés elõre

Hosszú idõ után ismét a baloldal nyerte az utca birtoklásáért zajló virtuális harcot, ráadásul egyetlen incidenst leszámítva békésen zajlott az október 15-i demonstráció a Terror Házánál. Eközben néhány tucat harcos szélsõjobboldali próbált megküzdeni az elemekkel, az orosz háborús emlékmûvel és a magyar nyelvvel.

Belpol

Az MSZP tisztújító kongresszusa: Új felállás

A hét végén a magyar szocialisták lezárták pártjuk 15 éves történetének legzavarosabb fejezetét. A tagság még a kongresszus elõtti jelölések során megbüntette az elõzõ vezetés legfontosabb figuráit a másfél éves töketlenkedésért. Az új elnökség néhány kivétellel Gyurcsány Ferenc és Hiller István híveibõl áll, a képet egyedül Szekeres elnökhelyettesi befutója árnyalja.

Belpol

"Sok területen próbálunk lépni" (Göncz Kinga miniszter)

Pszichiáter, részt vett a szociálismunkás-képzés tematikájának kidolgozásában, a konstruktív konfliktuskezelési kultúra hazai megteremtésével foglalkozó Partners Hungary igazgatója volt. 2002-ben Csehák Judit egészségügyi miniszter hívására lett politikai államtitkár, idén nyár óta esélyegyenlõségi tárca nélküli miniszter. A Gyurcsány-kormányban emellett a gyermek- és ifjúsági ügyekért, a szociálpolitikáért, sõt a fogyasztóvédelemért és a kisebbségpolitikáért is õ felel, s elsõ embere lesz a nemsokára nevesítendõ, új minisztériumnak.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

ÕSZI FESZTIVÁL A város legforgalmasabb terein ideiglenes jelleggel fölállított szobrok jelzik: megkezdődött az október 24-ig tartó Budapesti 'szi Fesztivál. Képünkön az @¨©-cal közös köztéri szoborpályázat nyertesei közül Vándor Csaba madáreledelből készült Szent Ferenc szobra (Ferenciek tere) és Tukora Balázs Koldusautomatája (Deák tér).

Külpol

Cyber hírek

Digitális tévé Magyarországon Az Antenna Hungária a múlt héten megkezdte a digitális földfelszíni televíziós műsorszórást (Digital Video Broadcasting - Terestrial, DVB-T) Magyarországon - adta hírül az Index. A technológia jobb minőségű képet, CD-minőségű hangot, interaktív szolgáltatásokat és sokkal több sugározható csatornát biztosít.

Külpol

Indiai felkelõk: Páriát ritkítanak

A nagy indiai pártpolitikai összecsapások, mint a hét végi helyi választás a hatalmas és népes Maharastra államban (szûken, de gyõzõtt a Kongresszus Párt), eltakarják a külvilág elõl az ország több évtizedes regionális konfliktusait. Robbantások, lövöldözések, halottak tucatjai kellenek hozzá, hogy néhány napra a hírek élére kerüljenek a különféle szeparatista vagy éppen szélsõbalos, egyenlõsítõ mozgalmak.

Könyv
Zene

Zene

Színház: Tíz pud szerelem (Csehov: Sirály)

Az író csak öt pudot rakott ugyan bele, mármint szerelmet a Sirályba, de az Örkény Színház elõadása ezt minimum megduplázza; nem akarom én ezt nagyon csûrni-csavarni, de hát egy pud mégiscsak tizenhat és fél kiló, márpedig akkor tíz pud az két jól megtermett férfiember... Szóval tíz pudnál is több ez: Mácsai Pál rendezése ugyanis elsõsorban a szereplõk közti virulens szerelmi tébolyról szól.

Zene

Könyv: Lucifer halandósága (Ungvári Tamás: Lezáratlan nyomozás)

Memoárt írni lehet, azért nehéz, mert az ember oly kevéssé ismeri önmagát, hogy az esetek többségében csak kalandjai öszszeseprésére telik, ám sokkal valószínûbb, hogy alkalmasint azért, mert visszaemlékezésekkel, ilyenformán nézõpontokkal már jócskán teli a sifonér. Szerencsétlen emlékezõnek tehát elsõül azzal kell számot vetnie, miként is tekintsen önmagára és övéire úgy, hogy életének hordalékából valami eredeti azért csak kerekedjék.

Zene

Kiállítás: Hitszerviz (FeLugossy László új képei)

Mindenki halandó - jelenti be nem egészen váratlanul, de mindenesetre némi hökkenést keltve a mester, s a megfelelõ évszakban, az aranyló õszi verõn harmincegy-két festménnyel illusztrálja is rögtön, mire gondol vajon. Egyik szájával hitrõl, reményrõl, szeretetrõl - egyetemes, nagy ábrándokról mesél, a másikkal meg kételyrõl, kiábrándultságról, gyûlöletrõl - univerzális bizalmatlanságról ejt reccsenõ szavakat.

Zene

Lemez: Lazító csavar ([re: jazz]: Point Of View)

A [re:jazz]-széria ötlete az InfraCom! kiadó két dj/producer guruja, Jan Hagenkötter és Namé Leonard-Vaughn, továbbá a zenész/lemezlovas Matthias Vogt agyában fogant meg - vegyük kezelésbe kedvenc dzsessz, funk, soul, brazil/latin bázisú, nagyjából elektronikus tánczenéinket, és fordítsuk le õket akusztikus (persze könnyed, laza, populáris, neue) dzsessznyelvre.

Zene

DVD: Emlékezzünk! (Federico Fellini: Amarcord)

Ma már nincsenek ilyen filmek, és nem kell ahhoz a hajdanvolt aranykor, elkorcsosult jelen közkedvelt nézetét vallani, hogy ezt mondjuk; elég elnézni a napi moziverzumot. Akik harminc éve, a hangosfilm legfényesebb éveinek vége felé látták az Amarcordot, más mestermûvek közeli szomszédságában, talán fel sem fogták, hogy megismételhetetlen csodával van dolguk.

Zene

World music: elöljáróban

World music: elöljáróban Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers: Get On Your Knees And Pray. A képen látható négy derék sírásó a blues terepén munkálkodik: az énekes Big Daddy úr észak-carolinai, a gitáros Wolfgang Feld német, a herflis Oláh Andor és az énekes Orosz Andrea pedig a Dr. Valter & The Lawbreakers zenekarból való.

Zene

Nyolc kis kritika

p align=center>koncert A Fesztiválzenekar a zeneirodalom ritkán játszott mûveit vette elõ hangversenyén. Az átlagos komolyzene-kedvelõ sem sokat tud Malcolm Arnold vagy Vaughan Williams munkásságáról.

Sport

Sport

Szexuális felvilágosítás: Kérdezd apádat!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt néhány évben látványosan csökkent a fiatalkorúak körében elvégzett terhességmegszakítások száma. Az egészségügyi tájékoztatás szemlátomást igen hatékony is tud lenni, és ez immár bizonyítékot szolgáltat arra, hogy feltétlenül szükséges. De elégséges-e? És ha már itt tartunk, pontosan kit kell felvilágosítani, kinek és mirõl?

Lokál