Megszűnik jövőre a hagyományos kupakok használata a műanyag palackokon

  • narancs.hu
  • 2023. június 8.

Élet + Mód

Uniós előírás kötelezi az italgyártókat a rögzített kupakok bevezetésére.

Bár Magyarországon még csak néhány italgyártó vezette be a rögzített műanyag kupakok használatát,

2024 júliusától teljesen megszűnik a hagyományos műanyag kupakok használata a műanyag palackokon és a gyümölcsleves dobozokon, ekkortól a kupakot környezetvédelmi okokból rögzíteni kell

– közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ).

Mint írják,

az új kötelezettséget az unió valamennyi tagállamában alkalmazni kell majd.

"A többi európai uniós tagállamhoz hasonlóan a gyártók a következő évben Magyarországon is fokozatosan állnak majd át az új megoldás használatára, a fenti határidőig minden iparági szereplőnek készen kell állnia arra, hogy olyan csomagolást vezessen be, amelynél a kupak az italtárolóhoz rögzítve marad a termék rendeltetésszerű használata során. Fontos cél az is, hogy 2024 júliusától már csak ilyen termék kerüljön forgalomba” – mondta el Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára.

A szervezet szerint a kupak rögzítésével az a cél, hogy megakadályozzák, hogy az a kommunális szemétben vagy a természetben eldobálva végezze, így hozzájárul a csomagolási hulladék csökkentéséhez és a körforgásos gazdaság megvalósításához.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk