Négynapos munkahetet vezet be az egyik magyar cég októbertől

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 29.

Élet + Mód

Öthónapos tesztidőszakkal próbálja ki a Libri-Bookline a rövidített munkahetet az irodai dolgozók körében.

 

Öt hónapos tesztidőszakkal áll át rövidített munkahétre a Libri-Bookline október 1-től - közölte a könyvpiaci vállalat.

A 34 órás munkahetet az elkövetkezendő időszakban az irodai dolgozók számára vezetik be, akik "a felszabadult egy napban a munka és magánélet kiegyensúlyozására és a szellemi feltöltődésre" fordíthatnak időt.

A vállalat döntését azzal indokolja, hogy az elmúlt években már több ország is kísérletezett a négynapos munkahéttel, nemcsak Európában, de a tengerentúlon is. A csökkentés pedig az eddigi tapasztalatok szerint nemcsak a munkavállalók, de a munkaadó számára is járhat előnyökkel.

A négynapos munkahét bevezetésétől elsősorban növekvő hatékonyságot, továbbá a kollégák fejlődését és életminőségük javulását várják. "A kutatások és a tapasztalataink is azt mutatják, hogy az a munkavállaló, aki a munkahelyén és otthon is helyt tud állni, sokkal kiegyensúlyozottabb és jobban teljesít a munkahelyén is. Ezért éreztük nagyon hasznosnak, hogy időt tudunk adni nekik, hisz abból van a legkevesebb. A másik fontos tapasztalásunk, hogy a szellemi kikapcsolódás, különösen az olvasás, nem csak lecsendesíti az elmét, de feltöltődés lehetőségét is biztosítja" - írta a közleményben Szeleczky Noémi, a Libri-Bookline HR-igazgatója.

A kísérlet legfontosabb eleme természetesen az, hogy csak a munkaidőt csökkentik, a fizetést természetesen nem. A heti 34 óra pedig úgy valósul majd meg, hogy az eddig 8 órásról nyolc és félórásra emelt napi munkaidőt, ami a cég szerint még alkalmazkodik a családi igényekhez. A tesztidőszakban a dolgozóknak nem kötelező részt venni, önkéntesen választhatják, hogy kipróbálják-e a bevezetett négyórás munkahetet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk