Rosszul érezheti magát az alföldi fekete párduc

  • narancs.hu
  • 2021. december 15.

Élet + Mód

Akkreditált állatkertből nem hiányzik egyetlen példány sem.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, tényleg fekete párducot láttak Kiskunhalason, az erről készült videót Fülöp Róbert, a város polgármestere posztolta. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője a 24.hu-nak elmondtaegyetlen állatkertből sem hiányzik fekete párduc. A hazai szabályozás magánszemélyek számára viszont tiltja a tartását, mégis megszökhetett valahonnan; emberek között élhetett, fogságban. A szóvivő hozzátette, az állat most biztosan nagyon rosszul érzi magát, sőt számára életveszélyes a magyar „vadon”, a decemberi hidegek komoly problémát jelenthetnek egy afrikai ragadozó számára.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a párduc a háziállatokkal ellentétben az embert nem tekinti zsákmánynak. Az érintett körzetekben a macskákra és a kutyákra fokozottan figyelni kell. Ha bárki meglátná a vadállatot, ne közelítsen hozzá, sétáljon szép nyugodtan az ellenkező irányba. Mivel fogságban nevelt példányról van szó, tompulhatott benne az emberektől való óvakodás. 

A párduc normális esetben nagy területeket jár be, így nem csak Kiskunhalas közelében számíthatunk a felbukkanására, illetve Hanga Zoltán szerint, ha egy állat megszökik, ösztönösen próbál visszatalálni a biztonságos közegébe. Amennyiben sikerül befogni a kószáló példányt, feltételezhetően állatkertbe kerül, ahol alapos kivizsgálás alá vetik, szükség esetén pedig fel is erősítik. 

A rendőrség viszont továbbra is kéri a kiskunhalasi lakosokat és a város térségében élőket, hogy ha információval rendelkeznek az állattal kapcsolatban, vagy látták, azonnal hívják a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot a 06-76/513-356-os számon, vagy a 107, 112 központi segélyhívó számok valamelyikét.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk