Rosszul érezheti magát az alföldi fekete párduc

  • narancs.hu
  • 2021. december 15.

Élet + Mód

Akkreditált állatkertből nem hiányzik egyetlen példány sem.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, tényleg fekete párducot láttak Kiskunhalason, az erről készült videót Fülöp Róbert, a város polgármestere posztolta. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője a 24.hu-nak elmondtaegyetlen állatkertből sem hiányzik fekete párduc. A hazai szabályozás magánszemélyek számára viszont tiltja a tartását, mégis megszökhetett valahonnan; emberek között élhetett, fogságban. A szóvivő hozzátette, az állat most biztosan nagyon rosszul érzi magát, sőt számára életveszélyes a magyar „vadon”, a decemberi hidegek komoly problémát jelenthetnek egy afrikai ragadozó számára.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a párduc a háziállatokkal ellentétben az embert nem tekinti zsákmánynak. Az érintett körzetekben a macskákra és a kutyákra fokozottan figyelni kell. Ha bárki meglátná a vadállatot, ne közelítsen hozzá, sétáljon szép nyugodtan az ellenkező irányba. Mivel fogságban nevelt példányról van szó, tompulhatott benne az emberektől való óvakodás. 

A párduc normális esetben nagy területeket jár be, így nem csak Kiskunhalas közelében számíthatunk a felbukkanására, illetve Hanga Zoltán szerint, ha egy állat megszökik, ösztönösen próbál visszatalálni a biztonságos közegébe. Amennyiben sikerül befogni a kószáló példányt, feltételezhetően állatkertbe kerül, ahol alapos kivizsgálás alá vetik, szükség esetén pedig fel is erősítik. 

A rendőrség viszont továbbra is kéri a kiskunhalasi lakosokat és a város térségében élőket, hogy ha információval rendelkeznek az állattal kapcsolatban, vagy látták, azonnal hívják a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot a 06-76/513-356-os számon, vagy a 107, 112 központi segélyhívó számok valamelyikét.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.