chili&vanília

Az ünnepi főétel  

Gasztro

Burgonyapalacsintában sült szarvasgerinc lila káposztával, savanyított birssel

Mai megosztó imázsa ellenére a vadgasztronómia a régi magyar konyhában előkelő helyet töltött be, ez azonban az elmúlt évtizedekben igencsak megkopott, ritkán kerül vadhús a tányérunkra. Pedig, ha egy kicsit tájékozódunk, és nyitottan, kíváncsian nézünk a felszín mögé, bizony kiderül, hogy a vadhús nemcsak izgalmas, hanem rendkívül egészséges és mindenképpen újra felfedezendő alapanyagunk. Az állatok étrendje valóban a természetből közvetlenül származik, és míg például a marhahúsnak köztudottan a legmagasabb az ökológiai lábnyoma, a vadhús, illetve a vadgazdálkodás esetében nincs plusz környezeti terhelés. A húsok között tehát valójában igazi szuperélelmiszer, amely kiváló, környezetbarát alternatívája lehet a marhahúsnak. Magyarországon a 19. század végére alakult ki a modern vadgazdálkodás, a vadászat a német–osztrák vadászati kultúra szerint zajlik. Érdekesség, hogy a német nyelvben a Hochwild (nagyvad) és Niederwild (apróvad) megnevezés nem az állatok méretére utal, hanem a társadalmi rétegre, amely számára elérhető volt. A fácán, nyúl, őz vadászata szélesebb köröknek elérhető, a szarvas, vaddisznó, muflon, zerge lelövése a jómódúak kiváltsága. Az alább ajánlott szarvasgerinc igazi nemes húsrész, az ünnepi asztalra kívánkozik. Kellemes ünnepeket, jó főzést, jövőre találkozunk!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.