chili&vanília

Az ünnepi főétel  

Gasztro

Burgonyapalacsintában sült szarvasgerinc lila káposztával, savanyított birssel

Mai megosztó imázsa ellenére a vadgasztronómia a régi magyar konyhában előkelő helyet töltött be, ez azonban az elmúlt évtizedekben igencsak megkopott, ritkán kerül vadhús a tányérunkra. Pedig, ha egy kicsit tájékozódunk, és nyitottan, kíváncsian nézünk a felszín mögé, bizony kiderül, hogy a vadhús nemcsak izgalmas, hanem rendkívül egészséges és mindenképpen újra felfedezendő alapanyagunk. Az állatok étrendje valóban a természetből közvetlenül származik, és míg például a marhahúsnak köztudottan a legmagasabb az ökológiai lábnyoma, a vadhús, illetve a vadgazdálkodás esetében nincs plusz környezeti terhelés. A húsok között tehát valójában igazi szuperélelmiszer, amely kiváló, környezetbarát alternatívája lehet a marhahúsnak. Magyarországon a 19. század végére alakult ki a modern vadgazdálkodás, a vadászat a német–osztrák vadászati kultúra szerint zajlik. Érdekesség, hogy a német nyelvben a Hochwild (nagyvad) és Niederwild (apróvad) megnevezés nem az állatok méretére utal, hanem a társadalmi rétegre, amely számára elérhető volt. A fácán, nyúl, őz vadászata szélesebb köröknek elérhető, a szarvas, vaddisznó, muflon, zerge lelövése a jómódúak kiváltsága. Az alább ajánlott szarvasgerinc igazi nemes húsrész, az ünnepi asztalra kívánkozik. Kellemes ünnepeket, jó főzést, jövőre találkozunk!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.