Dallas-Saigon

  • ételhordó
  • 2013. december 23.

Ételhordó

Az Üllői út Határ úton túli része barátságtalan vidék. Nem mintha korábban (pl. Ecseri út) barátságosabb lenne, de innentől kezdve tényleg a reménytelenség dominál. Bezárt ruhaüzletek, szervizek, gyanús autókereskedések, még gyanúsabb kocsmák. Kulisszának meg a panel lakótelep jobbról is, balról is. Úgy érezzük, hogy a pokolba szalad velünk a villamos.

És akkor, a 250-es házszám magasságában, a Hunyadi utca sarkán meglátjuk a feliratot! Az persze túl közönséges lenne, hogy "ki itt belépsz stb." Azt írták a táblára, hogy Dallas-Saigon, márpedig egy ilyen szöveg egy ilyen vidéken csakis a mélybe vezet. Ráadásul azt is odaírták, hogy "étterem".

Hát, jó! Lássuk Lucifert!

false

A név után azt gondolnánk, hogy a Távol-Kelet is képviselteti magát, de ebből semmi sem igaz, legfeljebb annyi, hogy ez is gyorsbüfének mutatja magát. Csakhogy szó sincs keleti írásjelekről, piros lampionokról, ez itt egy lunaparkos amcsi gyorsbüfé! Ha a piros-fehér-kék helyett a zöld dominálna, elénekelhetnénk, hogy messziről fénylik a Hotel Menthol, ha már 1980-ban lettek volna ilyen helyek Kispesten, Fenyő Miki örökre beleragad a beatle-mániába. Az egyedüli szépséghiba, hogy koszos robogó áll a bejáratnál az 1958-as Chevy Bel Air helyett.

Bent piros szkájülések, Stallone-freskó a falon, illetve Jockey és Bobby Ewing egyszerűbb grafikai kiszerelésben. Leszámítva, hogy stake-ek is vannak, a választék szinte teljesen azonos a McDonald'séval - persze van hot dog (490 Ft) és cukormentes Dr. Pepper (590 Ft/0,33 l).

Lehet, hogy elsőre nem a "kutyát" kellett volna behúzni. A virslinek se íze, se illata, tényleg már csak a műanyag borítás hiányzik róla, esetleg a fekete csík, ha valaki emlékszik még az egykori rémálomra. Szóval ehhez képest az IKEA, de még az 1980-as évek dugós-óriáskiflis hot dogja is fantasztikus teljesítmény. A sült krumpli viszont több mint vállalható. Sajtburgerrel folytatnánk (1390 Ft), de mivel nem remélünk könyörületet, inkább egy BBQ-salátát kérünk: csirkemell, "salátamix", sajtok és persze az öntet - nagyon rendesen összerakták. A csirke meg a sajt is oké.

Mégis jöjjön a sajtburger!

Ismét egy hatalmas adag, klasszikus, édes puffancsban, ezt inkább hanyagolnánk. Ellenben a hús kiváló, nem lehet egy napon említeni az ismert amcsi gyorsok kínálatával: omlós, ízletes, és mentes mindenféle mellékíztől. Azt nem mondanánk, hogy ez lenne az egészséges táplálkozás csúcsa, de aki egészségesen akar táplálkozni, ne járjon ilyen helyre.

Az ún. amerikai palacsintával (690 Ft) búcsúzunk, ami valahol félúton van a gofri meg a balatonalmádi bódés között. Nutellával kértük, hiba volt, mégsem mondanánk, hogy kár volt ezért Kispestig villamosozni.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.