Ikon bisztró

  • ételhordó
  • 2013. december 13.

Ételhordó

Mediterrán halleves a zsinagóga árnyékában - az Ételhordó nem hagyhatta ki.

Ha rajtunk múlna, orosz éttermet nyitnánk ezzel a névvel, de rajtunk nem múlik semmi. A Dohány utcában a zsinagóga melletti barátságos fészek viszont minden, csak nem orosz. Van benne némi romkocsmás lazaság, egy kis Liszt Ferenc teres sznobéria, az Eurosportra hangolt tévéközvetítés miatt meg az a rémes, sörreklámos hangulat, de kit érdekel ez, ha az étkeztetést nem csak a la carte oldják meg!

false

Ma már szerencsére egyre gyakrabban látjuk, hogy ebédidőben, nyomott áron nemcsak napi ajánlatot kínálnak egy-egy fogással, ennél jóval színesebb a választék. Az Ikonban 1290-ért mérik a háromfogásos ebédet (990-ért a kettest), a desszertet leszámítva választani is lehet.

A mediterrán hal-, a gorgonzolás körte- és a zsályás raguleves közül az első kettőre szavazunk. A hallal nincs is baj: a maga módján egzotikus, érezhetően nem közönséges hozzávalókból készült összeállítás, legfeljebb a látvánnyal lehet bajunk: ha beletennék egy üvegpohárba, és csak megmutatnák, kimondottan ijesztő, világosbarna löttynek néznénk. Ugyanezzel az erővel a körtelevest meg sárgának, bár az vizuálisan talán nem ennyire bátor. Ízre viszont szinte semmiben nem különbözik a hagyományos, menzai meleg gyümölcslevesektől. Ha netán valahol összefutnának a gorgonzolával, mondják meg neki, hogy eltévesztette a házszámot.

A főételeknél egy súlyos és egy könnyűnek vélt, a paprikás krumpli és az aszalt paradicsomos-tejszínes cukkini rizzsel játszik (futottak még: csirkecomb, sült karaj, chili con carne). Kezdjük az utóbbival: egyszerű, de hatásos vegakombó, a rizst viszont nagyon elszúrták. Lehet, hogy emiatt, vagy valami egészen más, már-már megmagyarázhatatlan okból gondoljuk, hogy pont az ilyen étkek legfőbb kelléke, a szív hiányzik belőle. Szerencsére a paprikás krumpli éppen ellenkező hatást vált ki. Mondhatnánk, hogy erősen fűszerezett, súlyos adag, ilyentől jönnek a rémálmok, de az ordító igazságtalanság lenne. Mert a kiváló kolbász mellett épp ez benne a lényeg. A spiritusz, a "szív", amit úgy hiányoltunk a vega kajából.

A desszert málnaszörpös rizskochról annyit tudtunk megjegyezni, hogy túlmelegítették. A bónusz limonádé viszont kiváló volt.

Figyelmébe ajánljuk

Nyolcan kaptak díszpolgári címet Budapesttől

  • narancs.hu

Bródy János, Daróczi Ágnes, Korniss Péter, Pogány Judit, Török András, Zoboki Gábor vehette át az elismerést, és posztumusz díszpolgári címet adott a főváros Benedek Miklósnak, Tompos Kátyának.