Pesti Mese

  • ételhordó
  • 2014. január 9.

Ételhordó

Az Ételhordó munkatársa a Lövölde tér felé indult - Páger Antallal meg egy tűrhető gulyással találkozott.
false

A Szív utca Andrássy út és Lövölde tér közötti szakaszán annyira váratlan, hogy szembejön velünk egy kifőzdénél magasabb kvalitású étterem, hogy elsőre elmegyünk mellette. Aztán csak visszasomfordálunk, hiszen birtokunkban van némi információ, például láttuk a honlapon az ajánló versikét, ami a naiv reklámköltészet legjobb pillanatait idézi. "Egyszer egy királyfi mit gondolt magában? Egy éttermet kellene nyitni a belváros forgatagában. (...) Sok jó ember kis helyen is elfér, gyere hát el közénk. Nálunk az ebéd vagy vacsora igazán jó móka, legyen az üzleti, magán vagy randi találka. Térj be hozzánk nap mint nap, menüvel várunk mindennap." Tényleg van menü 850-ért, sőt, az is kiderül, legalábbis erre következtetünk a filmkockás logóból, hogy az elnevezés sokkal konkrétabb holmi szóviccnél: az 1937-ben készült magyar filmre emlékezik, amiben Páger Antal csapja a szelet Turay Idának. Az viszont egyáltalán nem igaz, hogy kis hely lenne - tágas alsó szint, még a zongorának is jut hely, és van még egy szintén méretes galéria is. Nyerstéglával és régi fotográfiákkal próbálják feldobni az amúgy "dizájnos" belső teret.

Noha a versben csak a menüről tesznek említést, az étlap nagyobb izgalmakat tartogat. Előételként bizonyos spenótos, zöldspárgás batyut kérünk fokhagymás krémmel (1950 Ft), ami szép is, meg okos is, de valahogy hiányoznak belőle az ízek. A libamájpástétom fonott kalácson (1650 Ft) valóságos kavalkád ehhez képest, legfeljebb a "pastétomság" kelt gyanút. Maradjunk annyiban, hogy nem rossz. A hidegre való tekintettel gulyást rendelünk (1100 Ft), mondhatnánk azt is, hogy tizenkilencre lapot. De miért pont most ne lehetne szerencsénk? A Pesti Mese gulyása nem alibizik (rágós és/vagy kevés hús, túlzott paprika- és sóhasználat, széthagymázás stb.), miközben műfajához mérten kifejezetten könnyed. Ha rajtunk múlna, ezt kínálnánk az összes külföldi turistának, de nem rajtunk múlik. Az est fénypontjának a szarvasgerincet (3250 Ft) kérjük, amit almákkal és gombás vadrizzsel raknak elénk. Váratlan fordulat, hogy látványra és harapásra is leginkább egy marhasteakre emlékeztet. Egy jó marhasteakre, ezért egyáltalán nem bánjuk.

Mogyorókrémes linzerrel (750 Ft) zárunk, ami valóban mogyorókrémes, azt viszont azóta sem tudtuk kitalálni, hogy miért hívják linzernek.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.