Bedurvult a közmédia és fake newsnak bélyegzett mindenkit a Politicótól az Indexen át a 24.hu-ig

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. március 2.

Fekete Lyuk

A magyar közmédia a BBC elveit követi. Aki a közmédiát támadja, ezeket az elveket támadja.

A Politico nevű tekintélyes hírportál hétfőn – egy elfogott belső levelezésre hivatkozva – közölt egy cikket arról, hogy miképpen cenzúráznak bizonyos témákat a magyar közmédiában.

Eszerint a belső levelezés szerint az állami médiában dolgozók számára rendelkezésre áll egy lista azokról az érzékeny témákról, amelyek esetében megkövetelik a tartalom felsőbb szintű jóváhagyását és egyeztetését. Greta Thunberg és az EU-s ügyek például olyan témának számítanak, amelyekről csak akkor írhatnak, tudósíthatnak a közmédiában, ha arra engedély érkezik fentről.

Délután végül megszólalt az ügyben az MTVA sajtóosztálya és közleményében nemcsak a Politicónak ment neki, de a témáról a közmédiához kérdéseket küldő hazai híroldalaknak is. Közzétesszük a teljes közleményt, mert minden mondata egy gyöngyszem:

"A magát független hírforrásként hirdető Politico magyar újságírója egy cikket közölt a mai napon, amelyben a Magyar Távirati Iroda szerkesztőségi elvét firtatja, cenzúrát kiált egy hozzájuk eljutott belső levelezésre hivatkozva.

A cikk megjelenésével egyidőben szinte percre pontosan egyszerre küldte el a közmédia felé a kérdéseit a Politico cikkére hivatkozva az Azonnali, az Index, és a 24.hu fake news oldalak. Összehangolt támadásuk célja a hiteles és higgadt tájékoztatás körüli zajkeltés, egy kicsinyes bosszú, mert a közmédia múlt heti anyagában leleplezte a fake news oldalak koronavírus-járvány körüli pánikteremtését.

Ezeket az anyagokat összeesküvés-elméletekre alapozzák, legfontosabb céljuk pedig nem más, mint az emberek belső félelmeinek kiaknázására épülő olvasottság elérése. A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják."

Ehhez kár bármit is hozzáfűzni...

Így cenzúráznak a magyar állami médiában - belső leveleket fogott el a Politico

Hírünk a nagyvilágban. Kényes téma: Greta Thunberg és az EU-s ügyek is, már ami a magyar állami médiát illeti. Ezekről és még néhány egyéb "fentről" érzékenynek bélyegzett témáról ugyanis csak akkor írhatnak, tudósthatnak a közmédiában, ha arra engedély érkezik - írta meg a Politico a hozzájuk eljutott belső levelezések alapján.

Figyelmébe ajánljuk