Kitiltották a melegeket a szegedi Új Nemzedék Központból

  • narancs.hu
  • 2017. november 26.

Fekete Lyuk

Az irodáról még a homofóbiát ellenző matricát is leszedték.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport aktivistáival készült volna egy interjú, amelyben a tagok szívesen meséltek volna az őket megkereső lapnak – egyebek közt – a szegedi Új Nemzedék Központ (ÚNK) közösségi terében szerzett pozitív élményeikről. Megkérdezték a közösségi tér helyi vezetőit is, akik továbbították a lap kérdését a budapesti központba. „Ekkor érkezett a hidegzuhany: az erősen kormánykötődésű menedzsment nem csak a sajtószereplést tiltotta le, de a szervezet rendezvényeit sem engedélyezi tovább az ÚNK helyi közösségi terében” – közölte a helyi ügyekkel foglalkozó Szegedi Csípős blog.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport végül a már beharangozott filmklubját sem tarthatta meg, és a korábban kirakott, a homofóbiát ellenző "biztonságos tér" matricát is leszedték a bejáratról.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke tavaly adta át a közösségi teret

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke tavaly adta át a közösségi teret

Fotó: ujnemzedek.hu

A kitiltást azzal magyarázták, hogy az LMBT-emberek érdekeit védő civil szervezet a kormányzati és uniós támogatásból működő Új Nemzedék Központ szerint „politizál”, amikor próbál beleszólni az őket érintő közügyekbe. Azt már a hírt szemléző 24.hu írja, hogy november 10-én tett ígéretet Szeged város közgyűlése arra, hogy a jövő évi esélyegyenlőségi program elkészítése során szem előtt tartják az LMBTQ-közösség igényeit is. A közösség tagjai tapssal fogadták az előterjesztést. Talán ez lehetett az a „politizálás”, amire az ÚNK vezetősége hivatkozott.

Figyelmébe ajánljuk