Koronavírus: Ötmilliárdot osztanak ki Orbán Ráhel barátai

  • narancs.hu
  • 2020. május 1.

Fekete Lyuk

Hivatalosan a járvány okozta károk elleni küzdelemre megy a pénz, a gyakorlatban viszont azt látni, hogy elsősorban a barátok osztogathatnak.

„Már itt is van az első mocskos 5 milliárd, amit a járványra hivatkozva dob oda a kormány a saját embereinek. Ezt most »turisztikai tanácsadásra«” – írta meg Facebook oldalán Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.

A képviselő kiszúrt egy ötmilliárd forintos közbeszerzési kiírást, amely ugyan a járvány következményeinek elhárítására hivatkozik, de valójában nagyon másról szól: mint írja, a kiírásban több ajánlatkérő van, többek között a Kisfaludy 2030 Zrt, a Magyar Turizmus Ügynökség és a Magyar Divat & Design Ügynökség.

A Turizmus Ügynökséget Guller Zoltán, Orbán Ráhel bizalmasa vezeti (ő kezdte építeni a „grandiózus” balatonhenyei kastélyt, amely itt látható). A Divatügynökség élén pedig Bata-Jakab Zsófia, Orbán Ráhel barátnője áll.

false

 

Fotó: Hadházy Ákos Facebook

 

A kiírt feladatok között olyan tételek szerepelnek, mint „turisztikai termékekkel és altermékekkel kapcsolatos helyzetelemző tanulmányok készítése, kapcsolódó adatbázisok (pl. attrakciók, vonzerők, érintettek, szolgáltatások, kapacitások) elkészítése, kiemelten az egészségturisztikai fejlesztések előkészítésének vizsgálata, stratégia meghatározása, a természetes gyógytényezők orvosi kutatásainak előkészítéséhez kapcsolódó tanácsadói feladatok ellátása, turisztikai nemzetközi legjobb gyakorlatok feltérképezése, az MTÜ vagy leányvállalatai által végrehajtott lehetséges felvásárlások és fúziók kapcsán stratégia készítése, a konkrét tranzakciók előkészítése, lebonyolítása és utólagos támogatása vállalatértékelések elkészítése.

Mint azt a képviselő jelzi, három hónapja ugyanezek az állami cégek már rendeltek 5 milliárd forintért turisztikai tanácsadást: akkor az Eubility Group Kft nyert, amelynek tulajdonosai több szálon köthetőek a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz.

Hadházy levonta a következtetést: „Ez a förtelem mindent megmutat arról, mi következik: a járvány gazdasági következményeinek ürügyén még több pénzt tömnek magukba ahelyett, hogy a megélhetésüket szó szerint elvesztő százezreket segítenék. 5 milliárd = 5000 X 1 millió forint!” Majd hozzáteszi: „Nem voltam teljesen biztos benne, de ezután már igen: hétfőn 5 órakor újra a Lánchídnál leszek.”

Az utolsó mondat a képviselők dudáló akciójára vonatkozik, amely miatt a hét elején „indokolatlan hangjelzés elkövetésére” hivatkozva sorra büntették a rendőrök azokat a tüntetőket, akik a Momentum, Szél Bernadett és Hadházy Ákos képviselők felhívására a Lánchíd budai hídfőjénél ekképp demonstráltak. De szabálysértési eljárást indítottak a rendőrök többek között Szél Bernadett és Hadházy Ákos parlamenti képviselők ellen is, ahogy a demonstráció számos egyéb résztvevője ellen. Még a biciklicsengőt használó kerékpárosok ellen is eljárás indult.

Úgy tűnik, hiába büntetnek, folytatódni fog a dudálás.

A Magyar Narancs április 30-i számában interjút olvashatnak Hadházy Ákossal, amelyben a kutatási pénzek ellopása mellett beszéltünk arról is, miért diktatórikus a felhatalmazási törvény, miért felelőtlen, ahogy a kormány a válságot kezeli, és van-e még egyáltalán értelme a parlamenti képviselők munkájának.

A Magyar Narancs a kijárási korlátozás alatt is kapható az újságosoknál, az élelmiszerboltokban és a benzinkutakon, de még jobb, ha előfizet a lapra vagy digitális változatára!

Figyelmébe ajánljuk