Matolcsy szerint a magyar felzárkózás záloga, hogy ne legyen világháború

  • narancs.hu
  • 2019. október 29.

Fekete Lyuk

Vagy valami ilyesmi.

Gazdasági világháború zajlik és még sokáig nem lesz vége. A jegybankelnök véleménycikket írt a Növekedés.hu-ra.

"2003-ban az Amerikai Birodalom válaszolt az Európai Unió és az euró jelentette kihívásra, és elindította az új 30 éves háborút", írja Matolcsy, majd így folytatja: "akik tervezték, szinte pontosan igazodtak az első harmincéves háború (1618-48) szakaszaihoz, miközben az akkori európai háború mostanra világméretűvé tágult. Akkor a cseh, dán, svéd és francia szakaszt zárta le 1648-ban a Westfáliai Béke. Az új 30 éves háborúban az iraki, angol, orosz és kínai szakaszt zárhatja talán le egy békekötés 2030 körül."

De Matolcsy szerint mégsem az eredeti forgatókönyv valósulhat meg, ugyanis egy tábornok 2018-ban javaslatot tett az amerikai stratégia módosítására, miszerint el kell kerülni a világméretű háborúskodást.

Matolcsy szerint ez Magyarország szempontjából is döntő jelentőségű, ugyanis a "múlt század három világháborújából (első, második és hidegháború) mi magyarok óriási veszteségekkel kerültünk ki, most azonban bíztató jövő előtt állunk."

false

De csak akkor, "ha mindenáron (szó szerint) megőrizzük a 2010-től felépülő siker mögötti aranyháromszöget: a politikai stabilitást, a pénzügyi egyensúlyt és a gazdasági növekedést.E három újkori magyar igazságból már jön a ráadás: felzárkózás Nyugat-Európához."

Nagyívű elemzését a jegybankelnök végül egy idézettel zárja: "Semmi sem fogható a jelen pillanat céljának egyszerűségéhez (Hagakure)"

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.