Megelégelte a helyettes államtitkár a heresimogatást

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 15.

Fekete Lyuk

Dr. Vukoszávlyev Zorán levélben kérte a Budavári Önkormányzatot, hogy ne frivolkodjanak a turisták Hadik András szobránál.

Meglepő, de annál hatásosabb felhívó táblát helyezett ki a Hadik lovasszoborhoz a Budavári Önkormányzat: mint arról szól a tájékoztatás, az Építési és Közlekedési Minisztérium Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkára elégedetlen Hadik András lovasszobrának bemutatásával. Nem is húznánk a felvezetést, álljon itt a teljes szöveg:

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkára levélben jelezte, hogy Hadik András lovasszobrának egyes idegenvezetők által történő bemutatása sok esetben igen méltatlan módon zajlik. Véleménye szerint „Ez a viselkedés joggal zavarja az itt élőket és bánthatja azokat, akik a huszár hadvezér iránt tiszteletet éreznek. A műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Várnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása társadalmi igény.” Kéri, hogy táblával, vagy a közterület felügyelet eszközeivel segítsük a kialakult bántó gyakorlat megszüntetését.

Válaszlevelet készítettünk elő, melyben ismertettük a lovasszoborhoz kapcsolódó hiedelem hátterét, kitértünk más híres szerencsehozó szobrokhoz kapcsolódó hasonló legendáriumokra, illetve jeleztük, hogy ezidáig a Várban lakók nem jelezték nemtetszésüket a szobor simogatása miatt.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy a szoborhoz történő felmászás balesetveszélyes és megrongálhatja az emlékművet, ezért egy ilyen tartalmú tábla kihelyezését tervezzük.

Összefoglalva tehát a Lázár János minisztériumában dolgozó Dr. Vukoszávlyev Zoránt az zavarta, hogy sokan simogatják meg Hadik András lovának heréjét, ugyanis ez hoz szerencsét az említett hiedelem szerint.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk