Mit adtak nekünk a britek? – megszólalt Schmidt Mária is

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 3.

Fekete Lyuk

Lebunkózta Boris Johnsont és Vilmos herceget.

„Megdöbbentett az az érzéketlen és a szokásos brit gyarmatosító attitűdről tanúbizonyságot tevő bejegyzése, ami elítéli a magyar drukkereket állítólagos rasszizmusukért. A britek vendégként jöttek fővárosunkba, és egy olyan gesztussal hergelték a magyar szurkolókat, amit mi álságos pótcselekvésnek érzünk” – írja Schmidt Mária a Facebookon Boris Johnsonnak, a csütörtök esti angol–magyar labdarúgó-mérkőzés miatt kitört nemzetközi botrányra, a brit miniszterelnök megjegyzésére reagálva.

A kormánybiztos nyílt levele kitér arra, hogy a britek évszázadokon keresztül gyarmatosítottak, és még mindig „egy kasztrendszeren alapuló elaggot világot működtetnek”. Ehhez a múlthoz képest álságos Schmidt szerint a térdelés gesztusa, amely nem tesz semmit jóvá. „És akkor arról még nem beszéltem, hogy mi magyarok a britektől soha, semmi jót nem kaptunk. Trianon felelősségét, ahogy az egész elhibázott bűnös versailles-i szerződést ugyan a brit PR-felelősök mintegy száz évre át tudták tolni a franciákra, de ma már senki nem gondolja, hogy az akkori világ vezető hatalmát, a brit világbirodalmat a tönkrevert és megrogyott franciák utasítgatták. Az 1918-as fegyverszünet után közel 1 millió németet éheztetett a brit blokád halálra, ami persze a németek dolga lenne, ha lenne bennük civil kurázsi, én csak jelzem, hogy tudjuk. Ahogy azt is tudjuk, hogy a II. világháború alatt több millió indiait is halálra éheztettek, mert elvették a gabonájukat, hogy a felsőbbrendű briteknek legyen. Churchill rasszista indoklása persze nem okoz Önnek problémát, különben nem őt tartaná példaképének. Soha, ismétlem, soha nem fogjuk megbocsátani, hogy 1944 őszén egy sajtpapíron osztották fel Sztálinnal térségünket és toltak át minket Ázsiába!” – indokolja a történelemmel véleményét Schmidt Mária.

A futballhoz visszatérve a magyar kormánybiztos úgy fogalmaz, hogy a legutóbbi EB-döntőn a britek „csürheként viselkedtek. Megvertek több szurkolót, 11-est hibázó feketebőrű focistáikat rasszista támadások érték. A meccsen jelenlevő Vilmos herceg és Ön sem gratulált a győztes olasz köztársasági elnöknek, ami igazán bunkó dolog. Ahogy az olasz himnusz kifütyülése is. Az eredményhirdetést a legyőzött angolok nem várták meg, és nem adták meg a tiszteletet a győztesnek”.

Schmidt Mária szerint Boris Johnson egy kis, széteső ország élén áll, söprögessen a saját háza táján. 

Íme az egész, vágatlanul:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk