Ott tart a köztévé, hogy már saját anyagait is meghamisítja

  • narancs.hu
  • 2018. november 25.

Fekete Lyuk

Hiába, mindig van hova fejlődni.

Az Index egyik olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy az M1 híradójának két egymás utáni nap, ugyanarról a hírről szóló anyagában megszólaló menekült férfi tökéletesen mást mond a magyar nyelvű hangalámondás alkalmával.

Míg a péntek esti híradóban egy menekült férfi a narráció szerint nem szokott verekedni, addig mindez szombatra már úgy módosult, hogy a határőrökkel szokott harcolni.

Mindkét riport a boszniai határnál tapasztalt menekülthelyzetet dolgozta fel.

A bangladesi férfi egyik nap azt mondta, hogy mindig a pakisztániak és az afgánok verekednek, de a bangladesiek soha sem szoktak. Másnap viszont a köztévé szerkesztői kissé átalakították a nyilatkozatot, így a férfi szájába már azokat a szavakat adták, melyek szerint "a horvát határőrökkel szoktunk harcolni. Átakarunk jutni."

M1 híradó hírhamisítás 2018. 11. 23. vs. 24.

This is "M1 híradó hírhamisítás 2018. 11. 23. vs. 24." by M1 királyi tévé on Vimeo, the home for...

Nagy hagyománya van már a hírhamisításnak a köztévénél. Mondhatnánk úgy is: sajátos módon értelmezik a valóság és a hiteles tájékoztatás fogalmát. Van mire büszkének lenni közszolgálati tájékoztatás címen, hisz' nem egy tudósítást, riportot, interjút készítettek úgy a közmédiában, hogy az ne, vagy csak részben fedje a valóságot, viszont (maximálisan) megfeleljen a kormány igényeinek, elvárásainak, a kormánypropaganda iránymutatásainak. Miközben a tényszerű és elfogulatlan tájékoztatás törvényileg előírt követelményeinek, mintha nem egészen sikerülne megfelelni...

Figyelmébe ajánljuk