Film

Szamarak 2: mulató az árnyas fák alatt

Amikor Sztupa és Troché megtudták, hogy Leonardo da Vinci nem is akkor élt, csak Ómafa merte megkérdezni, hogy „mikor akkor”, a többiek komoran hallgattak, próbáltak úgy tenni, mintha ott sem lennének.

  • tévésmaci
  • 2024. február 14.

Mintha már jártunk volna itt

Környezetvédelem, háború- és erőszak-ellenesség, a technológiai fejlődés keltette gyanakvás, erős női hősök, ellentmondásos figurák és lassan folyó történet. Áttekintjük a japán Disney-nek is nevezett Mijazaki Hajao pályáját, hogy lássuk, miért téves ez a titulus.

Zergék a falon

Amikor Sztupa és Troché még csak tanulták a vízen járást, sokat kellett várni a rossz időre.

  • tévésmaci
  • 2024. február 7.

A birkalegelő szelleme

Amikor Sztupa és Troché régi százasokat gyűjtöttek, jó okuk volt a sietségre: elkészültek az időgéppel.

  • tévésmaci
  • 2024. január 24.

„Nevezzük tragikomédiának”

Tizennégy évvel ezelőtt a pozsonyi alkotó egészen Cannes-ig jutott a vizsgafilmjével. Új mozija, a Hatalom (Moc) piszkos politikai történetet mesél el Hajdu Szabolcs főszereplésével. Prikler Mátyás filmrendezővel beszélgettünk.

Kutyám, Dirty Pence

Amikor Sztupa és Troché a Láthatatlan Várost keresték, sokáig sötétben tapogatóztak.

  • tévésmaci
  • 2024. január 17.

„Azonnal igent mondok”

Thom Zimny, a Sly című dokumentumfilm alkotója Sylvester Stallone mellett közel ötórás sorozatot szentelt Willie Nelsonnak és családjának, s egy bagatellt a festőművész Pierce Brosnannek. Nekünk most elmesélte, hogyan nyílt meg a kamerája előtt Stallone.

Elefántösvény

Amikor Sztupa és Troché szembesültek azzal, hogy farkasok nem léteznek, különbözőképpen reagáltak.

  • tévésmaci
  • 2024. január 10.

„Pénz volt dögivel”

Letarolta a világot a Sehol című netflixes túlélődráma, amelyben a terhes főhősnő egy háború tépázta országból igyekszik elmenekülni, de a konténer, ahol elbújt, a szállítóhajóról az óceánba zuhan. A film spanyol rendezője beszélt a menekültválságról, a Számkivetett című Tom Hanks-opusról, de a spanyol filmek és sorozatok sikere mögötti titkot sem hagyta ki.

„Nélkülünk megy tovább”

Komor, nyomasztó képi világú, élet és halál értelmén rugózó új filmjét a megjelenésünk idején mutatják be a magyarországi mozik. Depresszióról és mentőangyalokról beszélgettünk vele, s a Golden Gate és a víz közötti hét másodpercről.

 

A varázserejű csótány

Több élete és több életműve is van: rendező, író, producer, iskolaalapító, felfedező és afféle alternatív minisztérium. Alább a 20. század e nagy hatású, szerfelett sikeres, ám sokfelől megvetett filmkészítőjének pályáját járjuk be. Egy-két év, és úgyis százéves lesz.