tévésmaci

Medvék kedvét keresik

  • tévésmaci
  • 2012. november 11.

Film

Amikor Sztupa és Troché a tőzsérhez készültek, Ómafa figyelmeztette őket, hogy nehéz ember az. Először is eszetekbe ne jusson a nevével viccelni! Mifelénk kétféle embert illetnek Kétszer előnévvel. A Kétszer Kovácsnak Kovácsnak hívják az anyját is meg az apját is, állítólag közeli rokonok voltak, attól lett banga kissé szegényke.

Túl az ötvenen is rövidgatyában jár az utcán, ami nyáron még csak hagyján, bár a templomban nem nézik túl jó szemmel, de mivel rendesen jár, nem hagyna ki egyetlen istentiszteletet sem, s már a szülei, nagyszülei is rendes templomjáró népek voltak, hát szemet hunynak, de télen azért csak megszólják, hogy Pali bácsi, menjen mán' haza, oszt' húzzon fel valami gatyát, mert megfázik. Persze soha nem volt még csak meghűlve sem, minden nyavalya elkerülte, csak ütődött kicsit szegény, pedig a munkából is kiveszi a részét, aratáskor mindig első, s szüretkor sem előzte még le senki, míg mások ötven-hatvan puttonnyal szedtek le egy nap, ő százat, de már délután négyre megvan vele, akkor aztán csendesen elalszik valamelyik tőke tövében, a homokból formálva maga alá a derékaljat. Ám csak az elalvása csendes neki, egy-két perc múlva már úgy horkol, mint a gőzmozdony, mondják is az asszonyok, hogy horkol mán' Pali bátyja, indul a kocsi a présbe, vagy valami ilyesmit, már nem emlékszem rendesen, mert mióta kevesebbet iszom, nem járok szüretre, mert ott aztán nincs megállás, egy hétig üríteni kell a poharakat, ugyancsak megállás nélkül. A Kétszer Szabónak viszont az anyját rendesen Tímár Mariskának hívják, csak az apja Szabó, egyébként Illés, de ő viszont a szabómesterséget tanulta ki, az isten se tudja, milyen okból, hiszen gyereknek olyan szépen énekelt, hogy a kántor úr is megmondta, halljuk őt még az Operában is. Azt nem részletezte, hogy hogy a ménkűbe is hallanánk, hisz a jó többségünk még csak Pesten sem járt soha, és nem is tervezi, hogy felutazik, de még azok is, akik jártak, a Kis Tancsa gyerek, tárgyaláson, a Bozóti Jani felesége meg amikor megszökött a négytízes szekszárdi gyors kalauzával, de az is nagyon hamar, már egy hónap után visszajött. Ennyit a nevével viccet nem tűrő Tőzsér tőzsérről, akit bizony Háromszor Tőzsérnek hívtak. Nézzünk inkább tévét!

Pénteken (12-én) este tíz után a tv2 elindítja a Common Law című idei amerikai krimisorozatot, nem meghazudtolván önmagát Haláli zsaruk címmel. Közvetlenül előtte startol a Voice is, a tehetségkutató műsorok n+1. kiszerelése. Egy nagy rohadt Ki mit tud? ez az ország, és hála istennek a Röpülj, pávát is felújította valaki. Még jó, hogy feltalálták a mobiltelefont, különben még mindig az elektromos fogyasztók bekapcsolásával kéne bejuttatni Döncikét a döntőbe.

Szombaton este tíztől a magyar kultúra jelentős támogatója, a film+2 leadja az I love Budapest című remeket, melyben megismerhettük a későbbi amorózót, Csányi Sándort. Hétkor volt A nagy zsákmány a film+-on, amiben Belmondo, David Niven, Eli Wallach és Bourvil is rátenné a kezét a NATO komplett vagyonára, de minderről csak azért merhetnek álmodni, mert 1969-et írunk, s a magyar tagság még nem jött el. Ebédre a Cinemax tolt Volt egyszer egy vadnyugatot, én meg húspogácsát.

Vasárnap ugyancsak este tízkor, de immár a ViaSat6-on nézzük a Wilbur öngyilkos akar lenni című északi marhaságot, de negyed tizenkettőkor lelépünk a Cinemaxra, mert Mathieu Kassovitz Gyűlölet című filmje jön, ami a filmművészet utolsó évének (1995) egyik kivételes remeke.

Hétfőn a tízes misét az AXN-en celebrálja Nimród atya, nem is tudom, hogy került ide az Elhagyott szoba. Magam ugyan már fél órája a Navajo Joe-t nézem az MGM-en, de én deviáns vagyok.

Kedden pedig engedelmeskedem a ViaSat3 felhívásának, miszerint 21.25-kor Öljem meg Rómeót - kérem, csak egy szavukba kerül, elintézem én Júliát is. Csak az a baj, hogy nem érek rá, mert percre ugyanekkor kezd a Dunán a Bilincs és mosoly, melyben Paul Newman csak annyit mond, hogy "Rázom a bokrot, főnök!". De ezt sűrűn. Önök viszont inkább ritkán nézzenek tévét!

Figyelmébe ajánljuk