Tartalom

(2012-10-11)

Kis-Magyarország

Máté Bence természetfotós

Kis-Magyarország

Madár detektívtükörben

Retket termesztett, nyulat nevelt, az árukból kerékpárt vett, azzal hordta a vizet a madaraknak a saját készítésű itatóba, hogy közelről fotózhassa őket. Mára szinte minden létező díjat megnyert, 2010-ben Londonban a Természettudományi Múzeum és BBC Wildlife magazinja által meghirdetett világpályázat győztese volt. A 27 éves kiskunsági természetfotós két hete tért haza Dél-Afrikából, a telet a Pusztaszerhez közeli tanyáján tölti, és egy online lesen dolgozik. Két éve díszpolgárrá avatták a falujában.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

A futball ábécéje (G mint gól 2.)

Mérkőzés közben, négy perccel gólja után esett össze egy svéd negyedosztályú mérkőzésen Victor Brannstrom. A Pitea 29 éves focistája az Umedalen elleni hazai meccsen juttatta előnyhöz csapatát. Négy perccel később az ellenfél térfeléről kocogott vissza, amikor leült, aztán a földön elterült.

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Egotrip

Kenyeret vagy cirkuszt?

Sok bajom van a kormánynak a hazai választók nagy többségét fölöslegesen regisztrációra kényszerítő tervével - de a legsúlyosabbat nem Condorcet ideáival, hanem két amerikai politikatudós okoskodását felhasználva tudom okadatolni.

Publicisztika

Sághy Miklós

Publicisztika

Időt adj rá!

Az oktatási államtitkárság régi-új terveihez

Szeptember közepétől új helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán irányítja a magyar felsőoktatást és tudománypolitikát. A helyettes nagy elánnal látott munkához: régóta húzódó ügyeknek kellett újra lendületet adni. De Maruzsa a felsőoktatást érintő eredeti ötletekkel is előállt az elmúlt hetekben. (Vagy legalábbis ő jelentette be őket.)

Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

Csak akarni kell

Magyar Narancs, 2012. szeptember 13.

Nagy örömmel olvastunk a lapban az integrációt megvalósító bicskei iskoláról, mivel ritkán kapnak nyilvánosságot a jó hírek és az integrációt sikeresen megvalósító programok. Az együtt tanulás kialakulásának körülményeiről, a két iskola összevonásáról, a tanárok elkötelezettségéről számol be Vay-Farkas Eszter írása.

Olvasói levelek

Tiltakozás

Magyar Narancs, 2012. október 4.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrije egyhavi előválogatás alapján, a díjazandó hónapot követő hónapban hozza meg döntéseit. Mind az előválogatás időszakában, mind a zsűrizésig figyelemmel kísérjük, hogy egy-egy javasolt cikk kapcsán jelenik-e meg helyreigazítás, olvasói levélben megfogalmazott helyesbítés vagy bármilyen olyan írás - a cikket közlő vagy más lapban -, amire a zsűrinek figyelemmel kellene lennie döntése közben.

Olvasói levél

Olvasói levelek

Szuperliga

Magyar Narancs, 2012. október 4.

Előrebocsátom, nem szándékozom védeni sem a Liga Szakszervezeteket, sem a Fideszt; sem Gaskó Istvánt, sem Orbán Viktort. De nem kellene Budai Gyula-i mélységű kijelentéseket keverni a valóban lényeges információk közé.

Olvasói levél

Olvasói levelek

Hamis szakvélemények gyermekelhelyezési perekben: Sorsdöntések

Magyar Narancs, 2012. szeptember 6.

Örömmel olvastam, hogy a szerző tud arról, miszerint az állandóan számon kért 20. sz. módszertani levél nem jelent meg. Szeretném, ha széles körben terjedne, hogy a módszertani levelek általában szakmai ajánlások, nem az a funkciójuk, hogy az ügyvédek azokból oktassák a szakértőt. Érvényben van egyébként a régi, 10. sz. módszertani levél, és az sem arra való.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Esze ágába'

Tudta mindenki, hogy a pedagóguséletpálya-modellnek nincs fedezete, Hiller István felszólalására reagálva Orbán Viktor már tavaly bevallotta. Giró-Szász megfeddte a pedagógusokat, amiért "konyakot is rendelnének" - tőlük, akik az ország válság tengerén hányódó hajóját épp a kikötőbe vonják.

Belpol

Győzhet-e egyedül az MSZP?

Belpol

Gyenge jelek

Szeptember 30-án Horváth Zsolt a dunaföldvári polgármester-választáson, múlt vasárnap Varga Gyula egy soproni egyéni körzetben győzött időközi önkormányzati választáson: előbbi független indulóként, de az MSZP támogatásával, utóbbi pedig a párt jelöltjeként. A szocialistáknál nagy az öröm, fordulatról beszélnek - hogy okkal vagy sem, mindjárt meglátjuk.

Talányos munkapolitika

Belpol

Sorokban

Az utóbbi háromnegyed év munkaügyi döntései hol zavarosak, hol vállalhatatlanok. Egy biztos: az álláskeresőknek nem lesz tőlük jobb.

Orbán újabb csomagja

Belpol

Kleine Fische

Józanabb pillanatában szokványos megszorításokkal igyekszik betömni a kormány a maga ütötte költségvetési lyukakat. A józanság persze viszonylagos, hiszen a pakk eleve kicsi, bizonyos részletei megalapozatlanok, más részletei pedig felháborítóak.

Belpol

"A magzatnak több lehetőséget kell adni"

Nagy Kálmán, a KDNP egészségpolitikusa

Ő volt az, aki nagy vitát kavarva májusban felszólalt az abortusztabletta ellen. Néhány napja a magzatok fokozott védelmét hangoztatta, míg a családon belüli erőszak e néven történő szankcionálását elutasította.

Hulladékgazdálkodási kerengő

Belpol

Szeméttel szemben

Nehéz helyzetbe hozta a szemétdíj januári kormányzati befagyasztása a Pest és Nógrád megyei települések hulladékát feldolgozó társulási céget. A társaság a folyamatos működés érdekében inkább törvényt sértett, és a húsz évre tervezett uniós projektet folytatva árat emelt. Fóton több lakó tiltakozott, de ennek egyelőre nincs következménye.

Kormányzati tiltás a játékgép-üzemeltetésre

Belpol

Mélyszántás

A játékgépek betiltása, elsősorban is annak rapid módja mindenkit váratlanul érintett. Ennél már csak az volt meglepőbb, hogy a szokásos indokok mellett az előterjesztők nemzetbiztonsági kockázatokra is hivatkoztak. Okkal?

Külpol

Ötven éve kezdődött a kubai rakétaválság

Külpol

Majdnem rámentünk

Ravaszul vagy éppen pánikban taktikázó államférfiak, izgalmában a körmét rágó közvélemény - ez volt a nevezetes kubai rakétaválság. Annyi józanság azért volt a felekben, hogy ne melegedjen be túlzottan a hidegháború.

Elnökválasztás Venezuelában

Külpol

Olajozott rendszer - Hugo Chávez és birodalma

Meghalt Hugo Chávez, Venezuela elnöke. A személyi kultuszát 14 éven át önfeledten építő, leleményes Hugóról és rendszeréről tavaly ősszel, az elnökválasztás idején festettünk ma is érvényes képet.

Színház

rés a présen

Színház

Függő bábok

Tengely Gábor főrendező

rés a présen: Ha véletlenül nem hinnénk abban, hogy egy vidéki bábszínházban is meg lehet váltani a világot, akkor a győri Vaskakas lenne az ellenpélda. Mi a recept?

Tánc

Színház

Utshusi/Másolat

című "best of" válogatását hozta Magyarországra a Sankai Juku társulat, benne mindent, amit a butoh táncról valaha tudni akartál, de sose merted megkérdezni.

Színház

"Dübörög bennünk a hit"

Pál András színész

A kaposvári színészképzés első évfolyamába tartozott, 2005-ben végzett. Manapság szokatlanul meredeken emelkedő pályáján számos főszerep után idén a Hamlet várja Miskolcon. Amúgy a budapesti Magyar Színház tagja, de legközelebbi bemutatója egy Orlai-produkcióban lesz: Závada Pál Jadviga párnája című drámájában Ondris szerepét játssza.

Színház

Színház

Valóság, só

Pintér Béla és Társulata: A 42. hét

Ez a negyvenkettedik hét, amelyre Pintér Béla és Társulata legújabb bemutatójának a nagy időből kimetszett darabja kifut, a szülés ideje; és mire az előadásnak vége, meg is születik két gyerek. De nem ez a lényeg. Az eltelt idő és a végpont ebben az esetben az a dramaturgiai keret, amelybe az események belesűrűsödnek.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Szabó Dezső: Magasfeszültség

Szabó a kilencvenes évek óta foglalkozik a fotografikus képpel. Nagyméretű fotói játékosan mozognak a hihetőség határán: mutatják is, meg nem is, hogy valójában makettről, egy mesterséges világról készültek.

Könyv

Könyv

Könyv

Vida Gábor: A kétely meg a hiába

A cím a kötet leginkább zavarba ejtő novellájából származik, azon belül is egy töredékekben elmormolt imából, aminek viszont már az első soránál tudható, hogy ez az ima bizony nem óv meg minket az eljövendő tragédiától.

Nádas 70

Könyv

Ön kivel készítene interjút? - Göröcs Jánossal

Nádas Péter cikkei a Pest Megyei Hírlapban

A futballistának nincs keresztneve, csak úgy ismerik: a Göröcs. Vagy becenevén, ami minden jelentősebb labdarúgónak kijár: a Titi. Egyébként Göröcs Jánosnak hívják, 27 éves. Az Újpesti Dózsa labdarúgócsapatának játékosa.

Nádas 70

Könyv

Nádas Péter, a Pest Megyei Hírlap újságírója

Nádas két év vegyipari technikum után, 1958-tól 1961-ig volt fényképésztanuló a budapesti Fotó-Optika Kisipari Szövetkezet Kossuth Lajos utcai műtermében, 1961-ben tett fényképész szakmunkásvizsgát. Még ugyanebben az évben elhelyezkedett a Nők Lapja szerkesztőségében fotóriporter-gyakornokként, s elvégezte a MÚOSZ Újságíró Iskoláját.

Zene

mi a kotta?

Zene

Pálcalovagok

"Zseniális ember, de rossz tanár volt. Eleinte minden két hétben egyszer volt kompozíció órám nála. Megnézte a munkáimat, lejátszotta zongorán, kijavította, majd megbeszéltük őket. Fantasztikusan tudott lapról olvasni. Szélsebesen megértett mindent, amit leírtam, teljesen mindegy volt, milyen szörnyűségesen firkáltam a papírra.

Zene

Tömör harag

Mihály Gergely, Peralta Miguel - Angertea

A nagymágocsi Angertea Magyarország egyik legegyénibb hangulatú zenekara, és ezt olyanok is aláírhatják, mint a zenekar előző kislemezén vendégeskedő Scott Reeder, a Kyuss basszusgitárosa, illetve az anyag hangmérnöke, a Grammy-díjas Neil Kernon, aki a Tool-Neurosis-vonalon mozgó csapatot annak idején a Myspace-en fedezte fel. Az Angertea nemrég egy norvég kiadónál jelentette meg Nr. 4: Songs Exhaled című lemezét, amin Billy Gould, a Faith No More basszusgitárosa is vendégszerepel. A zenekar basszusgitárosával (képünk bal oldalán) és gitáros-énekesével (középen) beszéltünk.

Film

Film

Film

Hotel Mekong

Emberek beszélgetnek az egzotikus parti szállodában, árvíz közeleg, néhányan falatoznak, emberi belsőségek kerültek terítékre.

tévésmaci

Film

Medvék kedvét keresik

Amikor Sztupa és Troché a tőzsérhez készültek, Ómafa figyelmeztette őket, hogy nehéz ember az. Először is eszetekbe ne jusson a nevével viccelni! Mifelénk kétféle embert illetnek Kétszer előnévvel. A Kétszer Kovácsnak Kovácsnak hívják az anyját is meg az apját is, állítólag közeli rokonok voltak, attól lett banga kissé szegényke.

Film

Film

Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak

A sokat és joggal szidott magyar címadási trend - rím hátán rím, esetleg egy dögös alcím - ezúttal nem hibázik: a Hotel Transylvania mellé nagyon kellett az odakent kiegészítés. Így kapunk ugyanis teljes képet arról, milyen animációs film is vár reánk: erőltetett, közhelyes és gagyi - épp olyan, mint a magyar cím.

Interjú

Film

Kamaszsávban

Jasna Fritzi Bauer színésznő

A németek a Barbarát, az NSZK-ba vágyó NDK-s orvosnő történetét indítják az ez évi Oscar-versenyben. Feltűnik a filmben egy elvágyódó kamasz lány is, aki a hírhedt torgaui átnevelőtáborból menekülne - Stellát Jasna Fritzi Bauer, a német színjátszás ifjú reménysége alakítja, aki Budapestre is elkísérte a Berlinalén is díjazott művet, mely a Szemrevaló Fesztivál nyitófilmjeként debütált.

Interaktív
Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Frijoles negros

Frijoles negros, frijoles negros - dalolja Elsa, a kubai énekesnő, miközben elmeséli, hogy főzik ezt az ételt.

kertész lesek

Gasztro

Náncsi néni vendéglője

Nincs csodásabb az őszi kertész lesnél, a remény kapuját tárja szélesre, még úgy is, ha tudjuk jól, hogy korlátot feszített mögé az égi házfelügyelő. De pont ezért választottunk olyan helyet, ami a maga nemében etalonnak számít.

Lélek

Családon belüli erőszak és a gyerekek

Lélek

Ezt cipeled

Az elmúlt hetek heves vitáiban a bántalmazott nők helyzete került előtérbe. Néhány politikus kifejezetten elutasította a "családon belüli erőszak" fogalmának használatát, helyette "párkapcsolaton belüli erőszakról" vagy "együtt élők közötti erőszakról" beszélt. A gyerekekről mintha megfeledkeztek volna.

Sport

Interjú

Sport

"Mindig a sportolót vonják felelősségre"

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója

Több mint húsz éve dolgozik a tiltott szerek használatának visszaszorításáért, szerinte a dopping ma már népegészségügyi kérdés. Munkája legfontosabb részének a prevenciót tekinti, szerinte az nem siker, ha megbukik egy sportoló.