Szülinapos szexistennő – Béatrice Dalle 50

  • narancs.hu
  • 2014. december 20.

Film

A Betty Blue óta le sem vesszük a szemünket róla, és azt kívánjuk, bárcsak mindig '86 forró nyara lenne. Öt filmjével köszöntjük fiatalságunk istennőjét.

Betty Blue

false

Úgy megőrülni csak francia szerelmesek tudnak, ahogy a szereleméhségtől szenvedő Betty megőrült – Béatrice Dalle jókor és jó helyen, egy dögös kis művészfilmben vesztette el az eszét és az alsóneműjét, ahogy azt egy femme fatale-tól el is várjuk. A film művészi értékeiről - különösen az izzasztó (de nem úgy izzasztó) rendezői változat fényében megoszlanak a vélemények, de Betty örök. A legpucérabb jelenetek az ilyesmikre szakosodott oldalakon élnek tovább az ivarérő fiatalság épülésére.

Éjszaka a Földön

false

Valami baj van az emberiséggel; ez abból is látszik, hogy amikor Jarmusch híres taxisfilmje kerül szóba, mindig Winona Ryder vagy Roberto Benigni kerül szóba, és nem a „vak asszony visszanéz” szerepből is kiragyogó Beatrice. A nemrég a magyar pusztába tévedett Isaach De Bankolé sem tudja róla levenni a szemét – mi sem tudtuk.

Filmszakadás

false

Abel Ferrara sok disznóságot elkövetett már az életében: voltak ezek között művészi értékkel is bíró és voltak kínosan maníros disznóságok. Mindenképpen a jó húzásai között tartjuk számon, hogy a Filmszakadás című, kis híján nézhetetlen dolgozatában a nagyon is nézhető, minden szögből dögös Beatricét is felléptette. Mellette még Claudia Schiffer is elhalványult – és ez azért nem kis teljesítmény.

Kínzó mindennapok

false

Francia erotikus művészhorror – már ezért hálásak vagyunk, hogy ezt így leírhattuk, hát még azért, hogy Béatrice Dalle-t vérben úszó, ábrándos vámpírként csodálhatjuk Claire Denis mijében is? Francia erotikus művészhorrorjában, melyben egy libidóklinika (nem vicc!) háza táján zajlanak az események. Zene: Tindersticks.

The ABCs of Death 2

false

Hát, igen, 2014-ben Béatrice Dalle babysitter nagymamát játszik a halál ezer arcáról szóló vidám horrorantológiában. Mi persze ennek is örülünk, és ha a dédit alakítja majd a The ABCs of Death 5-ben, rajongásunk akkor sem fog alábbhagyni.

Figyelmébe ajánljuk