étel, hordó

Apacuka

  • ételhordó
  • 2019. január 13.

Gasztro

Korábban a Horánszky utcában működött ilyen néven kávézó és étterem, ha divatosak akarnánk lenni, közösségi térnek mondanánk, hiszen nemcsak az eszem-iszomok miatt népesült be hétvégenként. A mostani Apacukának nemcsak a helyszíne elegánsabb valamivel (a Nagymező utca 54–56. alatt található), de az üzenete is: „Fun dining étterem, és laza bár egyben. Étterem, ahol a prémium minőséget fesztelenül élvezheted, ahol kéthetente új különlegességek várnak.” E nagyzolós beharangozó azonban csak a papíron tűnik kivagyiságnak, az Apacuka többszintes, tágas, igazán modern, már-már luxusberendezésű enteriőrje még ellentétben is áll a jópofa elnevezéssel. A vasárnapi vacsoraidőben nem szedik szét a házat, rajtunk kívül három vendég van még, pedig hússzor ennyi is lehetne.

A kéthetente változó „különlegességeket” egységáron számolják: leves/előétel: 1700, főétel: 3700, desszert: 1100 Ft, a három fogást 5900-ért megkapjuk, de az ún. bárajánlatból burgereket és más szendvicseket is rendelhetünk szerényebb árfekvésben. A „lazac mousse, kaviár, tejföl, kapor” végre egy olyan előétel, ami után az étvágyunk csak nő: elegánsan tálalt falatkák, kétféle kaviár, kellemes hal. A sütőtökkrémleves meglepően édes, de különleges ízt kölcsönöz neki, hogy birsalmaszelet van benne, és az sem baj, hogy mellőzték a tökmagolajat. A rántott kecskesajt krumplipürével és körtével a főételek táblájáról érkezik, de nemcsak „a műfajában a legdrágább” címre pályázhat; akár el is felejthetünk mindent, amit a rántott sajtról tudtunk, mert ez valóban más kategória. A pezsgős fekete tőkehalat brokkolival tálalják, külsőre igazi műremek, a pezsgő ízét ugyan nem érezzük, de a hal kifogástalan.
A „bárból hozott” kacsahamburgerben (1980 Ft) a hús fűszerezése, a szójacsíra-saláta, a marinált retek sokkal inkább a Távol-Keletet idézi, mint, mondjuk, Nebraskát, de ezt bóknak szánjuk. Arra azért kíváncsiak lennénk, mit szólna ehhez egy kínai szakács. A desszertek közül a diós gubát kóstoltuk meg, ami igazából diós pogácsa, ráadásul a névadónál szárazabb és keményebb.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.