Tartalom

MaNcs 30. évf. 50. sz. (2018-12-13)

Publicisztika
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az ajtóban

A brit parlamentben, amelynek valaminő döntést kéne hoznia a Brexitről, lapzártánkkor senkinek semmihez nincs többsége. Nincs többsége – de iszonyúan nincs! – annak a megállapodásnak, amit Theresa May miniszterelnök az Európai Unióval a rendezett, ún. soft Brexitről kötött novemberben.

A szerk.

A szerk.

Méltóság és méltatlanság

Miután a Magyar Tudományos Akadémia rendkívüli közgyűlése látványos szakítást hozott az MTA és Palkovics László miniszter között, a magyar tudományosság első számú intézményében az okozhatja a legnagyobb fejtörést, miből fizessék a januári villanyszámlát. Az akadémikusok egy hete a kormány, illetve Palkovics miniszter koncepciójával, az MTA kutatóhálózatának feldarabolásával élesen szembehelyezkedő határozatokat fogadtak el durván 90 százalékos többséggel. Kevésbé egyöntetűen, de azt is kimondták, hogy az MTA elutasítja a kormány tudományos minőséget veszélyeztető módszereit.

A szerk.

A szerk.

A fügefalevél odacsap

„E tekintetben nem nyitok vitát!” – ki is mondta ezt? Virág elvtárs? Bástya elvtárs? Pelikán elvtárs? Fenéket, ezt Kövér László, a demokratikus magyar törvényhozás elnöke mondta hétfőn, némileg elborulván egy ügyrendi felszólalástól, mely az ülés levezető elnökének lecserélését indítványozta.

Belpol

Interjú

Belpol

„A Fidesz Esztergom-szindrómát akar”

Márki-Zay Péter független polgármester

Bosszúból politizálnak és szándékosan akarják bedönteni a város költségvetését a fideszes képviselők – állítja Hódmezővásárhely polgármestere. Márki-Zay Péter beszél új mozgalmáról, Lázár János ambícióiról és arról, hogyan lehet megrendíteni Orbán pártállami rendszerét.

Miniszteri biztost kapott a hazai űrkutatás

Belpol

Égbelátók

Novembertől Magyarországnak űrkutatási miniszteri biztosa is van. Kutatói körökben örülnek ennek, és abban bíznak, hogy a kormány újragondolja a terület finanszírozását.

Külpol

Súlyos zavargások Franciaországban

Külpol

Jupiter a förgetegben

Negyedik hete tart a kormány szociális és adópolitikája elleni szokatlanul heves tiltakozás országszerte. A közösségi médiában szerveződő, utakat, finomítókat, üzemanyagraktárakat blokád alatt tartó sárga mellényes népi mozgalomra rácsatlakozó szélsőségesek nyomát szétvert belvárosi negyedek, kifosztott üzletek, kiégett autók jelzik.

Interjú

Külpol

"Nehéz elvárni azt, hogy a gazdagok emberi jogi szervezeteket pénzeljenek"

Aryeh Neier jogász, a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) nyugalmazott elnöke

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata összefoglalja a minden embert nemzetiségétől, nemétől, vallásától vagy származásától függetlenül megillető alapjogokat. Mit jelentenek 70 évvel a nyilatkozat elfogadása után ezek az értékek, s hogyan lehet ma érvényt szerezni nekik?

Zene

Koncert

Zene

Beatlemánia ’18

Paul McCartney

Bő fél évszázaddal a Beatlemania után még mindig komoly tömeg kíváncsi Paul McCartney-ra Bécsben is – nem csoda, hogy az eredetileg meghirdetett december 5-i koncert másnapjára is lekötöttek egy fellépést.

Interjú

Zene

„Nem öncélú vagánykodás”

Bodor Áron és Lázár Domokos – Esti Kornél

Lovasi András fedezte fel őket, de saját jogon nőtték ki magukat a hazai gitárzene egyik legnépszerűbb zenekarává. Az Esti Kornél énekes-billentyűsével és énekes-gitárosával belső vívódásokról, kurva boldogságról és sziauramságról is beszélgettünk.

Koncert

Zene

A derű forrása

Fischer Iván, a BFZ és Schiff András közös koncertje

Még a magamfajta hivatásos praxisában is kivételes, ha ugyanazt a műsort kétszer hallhatom szinte egymás után. Az meg már tényleg hab a tortán, hogy jelen esetben egybevethetem Schiff András zongorajátékát Fejérvári Zoltánéval, a Müpa akusztikáját és közönségét a bécsi Musik­ve­reinéval, a Budapesti Fesztiválzenekart saját magával, Fischer Iván karmesteri teljesítményét pedig Iván Fischer vezénylésével.

Könyv

Interjú

Könyv

„A politika csak kárt tud okozni az irodalomnak”

Szkárosi Endre költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Szépírók Társaságának elnöke

A PIM körüli botrányról, a Szépírók Társaságának kötelességéről, a Kádár- és az Orbán-rendszer közötti párhuzamokról, L. Simon László politikai szerepvállalásáról beszélgettünk Szkárosi Endrével. Meg arról, milyen az oldalakon keresztülmasírozó vizuális vers.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Skizofrén helyzetek

Pszichiátriáról a Kossuthon

Hiába telt már el egy bő évtized, a pszichiátriáról folytatott szakmai és magánbeszélgetések origójában, úgy tűnik, ma is az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), vagyis népnyelven a Lipót bezárása áll.

Színház

Színház

Színház

A bizalmatlanság mindent átsző

Kelemen Kristóf: Megfigyelők

A múltfeldolgozás ma Magyarországon beszorul egy olyan térbe, a kevesek számára hozzáférhető színházba, irodalomba, és persze a tudományba, amelynek eredményei aligha érnek el szélesebb nyilvánosságot.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A másik út

U10 szerb kortárs képzőművészeti kollektíva

A magyarországi hiányos intézményrendszer korántsem egyedülálló a régióban, Bukaresttől Belgrádig nagyon hasonló kérdésekkel néznek szembe a művészeti színtér szereplői.

Gasztro
Tudomány
Lélek

Kampány az alkoholfüggés ellen

Lélek

„A nők korszaka jön”

A Kék Pont Alapítvány az idén is meghirdette a Száraz November – egy hónap alkohol nélkül elnevezésű kampányt, amely ezúttal a nők alkoholfogyasztását helyezte fókuszba. A tapasztalatokról három „száraznovemberező” nővel és a kampány szervezőivel beszélgettünk.

Lokál
Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Vénülünk

Paolo Sorrentino: Silvio és a többiek

Paolo Sorrentino tíz évvel ezelőtt már festett olasz nagykutyát, de Giuliano Andreottiról készített „arcképvázlatával” (Il divo – A megfoghatatlan) nem sokra ment. A hétszeres miniszterelnökségben és felsorolhatatlan disznóságban elaggott politikusra úgy tekintett, mint elálló fülű, csetlő-botló burleszkhősre, aki legfeljebb azért félelmetes, mert olyan a tartása, mint Nosferatunak. A film attól vált emlékezetessé, hogy a vén gazembert az akkor 40 éves Toni Servillo játszotta, akit nem is maszkmester, hanem egy karikaturista gondjaira bíztak a forgatás előtt.

Interjú

Mikrofilm

"Örökös harc folyik az emberek érzelmi befolyásolásával, választási propagandaszövegekkel"

Toni Servillo színész

Paolo Sorrentino munkája, a Silvio és a többiek a bálvány és a pojáca szerepében is felmutatja Olaszország leggazdagabb emberét, többszörös miniszterelnökét, Silvio Berlusconit. A több mint négyórás filmfolyamból egy rövidített, két és fél órás nemzetközi változat kerül a hazai mozikba – ebből az alkalomból beszélgettünk a fenevad megformálójával.