kertész lesek

Börze

  • kertész lesek
  • 2018. szeptember 16.

Gasztro

Nehéz eldönteni, hogy ha a Nádor utca felől közelítjük meg a Szabadság teret, lemaradunk-e valamiről, vagy megkíméljük magunkat. A sarkon a tér még azt az arcát mutatja, ami a világ bármely városát büszkeséggel töltené el: gondozott zöldek, szépen felújított sarokház az egykori tőzsdepalota és tévészékház oldalában. Itt még nem látni a szomszédos ref. templom kapujában, üvegdobozban (vajon golyóálló?) tárolt Horthy-mellszobrot, vagy kicsit arrébb az A német megszállás áldozatainak emlékműve címet viselő kompozíciót. Itt csak a méretes terasz tűnik fel asztalok közt cikázó pincérekkel. Már csak egy tangóharmonikás hiányzik.

„A Börze megálmodásakor szerettük volna újjá­éleszteni a környék század eleji pezsgését, a párizsi, bécsi, budapesti grand cafék hangulatát. Egy olyan teret terveztünk, ahol a hét minden napján, reggeltől estig vendégül láthatunk a szó klasszikus értelmében. Csemegepult, delikátesz, reggeliző, ebédmenüs hely, romantikus vacsorák és kötetlen borozások helyszíne is egyben a Börze” – olvassuk a bemutatkozó sorokat, és a szombat esti telt házat elnézve nincs is okunk kételkedni ebben.

A kukoricakrém-leves (1090 Ft) kellemesen sűrű, de leginkább az ízesítése emlékezetes: az alapanyag édese keveredik valami csípőssel. Az, mondjuk, érthetetlen, hogy miért tettek bele garnélát. A báránnyal töltött karalábé kecskesajttal sütve (2890 Ft) nemcsak jól hangzik, de szép látványt is nyújt. A darált bárányhústól megnyaljuk az összes ujjunkat, viszont a karalábé íztelen, a kecskesajttal pedig nem találkozunk. A Börze rakott krumplinál is (2290 Ft) a bárány a nyerő, a belőle készült kolbász mindent visz, de a krumplira és a többiekre sem mondhatunk rosszat. Attól egyedi, hogy a tojás és a kolbász nem szeletelve a krumpli között, hanem egészben a tetején hever. Ugyancsak az „eredetiségre törekvés” jellemző a „harcsa zöldborsófőzelékkel, kolbászmorzsával, pácolt retekkel” nevű fogásra (3990 Ft), ami úgy is érdekes kombináció, hogy azért nem a hagyományos zöldborsófőzelékre kell gondolni. A kolbász most is remek, a harcsának semmi íze, így hát rosszat sem mondhatunk róla.

A madártejet (1090 Ft) a kemény tojáshab miatt dicsérni tudjuk, és különösen jót tesz neki az áfonya.

Figyelmébe ajánljuk