chili&vanília

Hideg gyümölcsleveseinkről

Gasztro

Ha megkérdezünk külföldieket, hogy számukra melyek a magyar konyha legfurcsább fogásai, többnyire két étel végez a dobogó első két helyén: az édes – diós, mákos stb. – tészták, és a hideg, nyári gyümölcslevesek. A többség számára teljesen idegen a sűrű, édes, tejfölös, liszttel habart leves, amelyet inkább desszertként tudnak értelmezni. A hazai csúcsgasztronómia is igyekszik korszerűsíteni ezt a műfajt.

Talál az ember parádés fűszeres, savanykás sárgabarackkrémlevest, amelyben érett, sós kecskesajtkrémfalatok lapulnak, zöldfűszerekkel, tejtermék és cukor nélkül készített fanyar leveseket, vagy éppen a mediterrán konyha által ihletett, gyümölcsökkel, pl. görögdinnyével, eperrel dúsított gazpachókat. A népszerű levesbárok rátermett szakácsai is rendszeresen különlegességekkel állnak elő, hol nudlit főznek a morzsás szilvalevesbe, hol túrógombócot az eperlevesbe. Az almaleves az egyik leghétköznapibb, az egész gyümölcsszezonon átívelő hideg leves, nem is gondolnánk, hogy néhány apró, a megszokottól eltérő ízt eredményező változtatással ebből is micsoda új fogást hozhatunk létre. Citrom helyett zöldcitrom (illatosabb), szegfűszeg helyett kakukkfű (kibillenti az édes mezőből), tejföl helyett joghurt (könnyebb), és máris kész az a gyümölcsleves, amellyel még egy, a magyar konyhára nyitott külföldi vendég is meggyőzhető.

Jéghideg, kakukkfüves-zöldcitromos almaleves

Hozzávalók (4 adag)

 

1,2 liter víz

1 zöldcitrom héja

60 g cukor

3 ág friss kakukkfű

4 közepes zöldalma

45 g étkezési keményítő

250 g görög joghurt

fél zöldcitrom leve

a tetejére: olívaolaj

 

Egy leveseslábasban feltesszük főni a vizet. Hozzáadjuk a zöldcitrom héját (minél nagyobb, egységesebb darabban), a cukrot és a kakukkfüvet. Erős lángon 15 percig főzzük, hogy kellemesen átvegye a kakukkfű és a citrushéj ízét. A zöldalmát meghámozzuk, felkockázzuk, és a vízbe tesszük. Kb. 10-15 percig főzzük, amíg megpuhul, de nem fő szét, kissé roppanós marad. Egy kis tálkában csomómentesre keverjük az étkezési keményítőt néhány evőkanál hideg vízzel, majd a leveshez adjuk, és állandó keverés mellett selymes állagúra sűrítjük. Levesszük a tűzről, és amikor szobahőmérsékletűre hűlt, akkor adjuk csak hozzá a simára kevert joghurtot. Ez azért fontos, mert a joghurt könnyen kicsapódna, ha a forró levesbe tennénk. Zöldcitromlével ízesítjük, és lehűtjük. Jéghidegen, kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk