Tartalom

MaNcs 30. évf. 33. sz. (2018-08-16)

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Hitelboom, fékekkel

Sokéves pangás után feléledni látszik a lakossági hitelpiac, bár még csak a lakáshitelek iránt nőtt a kereslet. Van persze honnan feljönni, hiszen a 2008-as válság és különösen a svájci frank megerősödése nyomán tömegesen bedőlő devizahitelek kudarca igencsak elvette a magyarok kedvét attól, hogy hitellel hosszabbítsák meg szimbolikus takarójukat.

Publicisztika

Radnóti Sándor

Publicisztika

Réz Pál és a „kultúrharc”

Kányádi Sándor egyszer elmesélte a Holmi szerkesztőségében (ami Réz Pál lakása volt), hogy Csurka Istvánnal beszélgetve hirtelen rossz sejtelme támadt, és megkérdezte: – Mondd, Pista, szerinted hány román él Erdélyben? – Nem tudom – hangzott a válasz –, talán egymillió?

Kincses Gyula

Publicisztika

Vérzése tanú

Mit hoz az Orbán-kormány újabb négy éve az egészségügyben?

Bár (még mindig?) nincs új, a kormány(fő) által elfogadott egészségügyi program, néhány részlet már tisztul. Az elemzéshez az új emberminiszter, Kásler Miklós körüli történéseket, a Magyar Nemzeti Bank 180 felzárkóztatási pontját, a 2019-es költségvetés tervezetét, valamint Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének a mondásait használom.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Megtörve

A múlt héten visszatért közéletünk porondjára Vona Gábor, és bizonyságát adta annak, hogy transzformációja egyáltalán nem ért véget április 8-ával, amennyiben olyanokat mondott, ami becsületére válna bármelyik „balliberális” „megmondó embernek”, illetve hát annak a fantomnak, akit a jobboldali heccelők „balliberálisnak”, továbbá „megmondó embernek” szeretnek maguk és mások elé képzelni.

A szerk.

A szerk.

Az új ellenség

Rendeleti úton készül megszüntetni a kormány a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakot, népnyelvi nevén gender szakot. Az eljárásrend az unalomig ismert NER-stílust követi: az egyetemeket augusztus közepén, egynapos véleményezési határidőt hagyva értesítik, a tervezett intézkedést nem indokolják.

A szerk.

A szerk.

Elzúgtak

Maholnap, ha körülnézünk a Vértanúk terén, azt látjuk majd, hogy a szobor, a szobor NIncs sehol. Hétfő óta kormányrendelet is garantálja, amit jó ideje tud mindenki: Nagy Imre szobra röpül a Parlament közeléből.

Külpol

Interjú

Külpol

„Elhozzák Varsóba Budapestet”

Adam Bodnar jogász, a lengyel állampolgári jogok szószólója az igazságszolgáltatás körüli küzdelmekről

A Jarosław Kaczyński irányította kormány jószerivel megválasztása napja óta harcot folytat a független igazságszolgáltatás betöréséért. A küzdelem stációiról, az Európai Unió és Varsó konfliktusáról és a magyar párhuzamokról a lengyel közjogi rendszer egyik utolsó független szereplőjét kérdeztük.

Belpol

Le kell-e állítani a paksi atomerőművet a hőség miatt?

Belpol

Nem lesz könnyebb

Az elmúlt hetekben több atomerőmű reaktorát is le kellett állítani Európában az emelkedő vízhőmérséklet miatt. Itthon nem merült fel a leállás lehetősége, de az időjárási változásokkal a jövőben számolnia kell az atomerőmű üzemeltetőinek.

Kudarcos nagyprojektek

Belpol

Pedig még annyi jó ötletük lenne

A Fidesz-kormányok már az első ciklus, 1998 óta szívesen vágnak bele kétes megtérülésű, rosszul átgondolt gigaberuházásokba. A sokmilliárdos kudarcok tanulságosak is lehetnének, de Orbánék ezeket ritkán vonják le. Elvégre mindig akadt, aki nyert vele.

A lisztériafertőzött fagyasztott zöldségek nyomában

Belpol

Meghaltak, mégsem hibázott senki

Két és fél év alatt 9 ember halt meg egy bajai üzemben gyártott mirelit zöldségek fogyasztása miatt. A fertőzés eredetét kalandos úton sikerült visszavezetni Magyarországra, az iparági következmények máig tisztázatlanok.

Belpol

„Beavatkozásra érett a helyzet”

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász az ÁSZ-elnök interjújáról és a kórházak állapotáról

Szemléletváltás kell az egészségügyben, de nem úgy, ahogy az ÁSZ elnöke gondolja, véli Sinkó Eszter. Kancellárokra, a gazdasági önállóság korlátozására nincs szükség, szerkezetváltásra, átvilágításra és pluszforrásra viszont igen.

Zene

Lemez

Zene

Ray Chen: The Golden Age

Egy dolog, ha a muzsikus gazdag hangon, virtuózan, tiszta intonációval, szuggesztíven játszik, és egy másik, hogy milyen szellemet közvetít a játéka.

Lemez

Zene

Halestorm: Vicious

Amióta kokain- és flitterhegyekbe, na meg a grunge lehangolt gitárjaiból áradó, kollektív 90-es évekbeli depresszióba fulladt a rock and roll utolsó hedonista vállalkozása, az arénarock – nevéhez meglehetősen hűtlenül – visszaszorult az underground klubok játszóterére.

Interaktív

Az én Szigetem

Interaktív

Valódi kerítő

A fenntarthatóság üzenete állt az idén a szigetes bulik margóján, ennek jegyében főleg a repohár bevezetését kellett megemésztenünk. Egyéb forradalmi újítások nem voltak, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy a lányok nem hatalmas virágkoszorúkat viseltek, hanem csillámokat az arcukon.

Film

Film

Film

A védelmező 2.

Denzel Wa­shington az Orient expresszen utazik, fején kufi, kezében könyv; a jelentős színész a jelentős író, Ta-Nehisi Coates memoárját, a 2015-ös Between the World and Me-t olvasgatja.

Film

Film

A kíméletlen

Létezik egy horror alműfaj, melyet jobb híján „a civilizált ember rémálmaként” lehetne definiálni. Idesorolhatók a kannibálhorrorok (Green Inferno, Cannibal Holocaust, Csontok és skalpok) vagy a hillbilly-horrorok (Sziklák szeme, Gyilkos túra).

Film

Film

Az én hősöm

A napóleoni hadjáratokból dezertőrként, elzüllötten visszatérő egykori huszárkapitány él a lehetőséggel, melyet távollétében a már el is feledett jegyesének nővére akaratlanul teremtett: a gyáva és csapodár katonaszökevény helyett leveleket írogatva a vágyakozásban megbetegedő menyasszonynak

Könyv

Könyv

Könyv

Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

Kézenfekvő klisé egy közösség tagjait egy osztálytalálkozó alkalmával krimibe oltott gyilkossággal próbára tenni. Mérsékelten izgalmas, ha mindezt a szerző vállaltan Agatha Christie nyomdokait követve teszi

Könyv

Könyv

Minden oroszok korlátai

Sz. Bíró Zoltán: Az elmaradt alkotmányozás. Oroszország a XIX. század második felében

Megreformálható volt-e a cárok Oroszországa?

Interjú

Könyv

„’68-ban eltiportunk egy forradalmat”

Horváth Viktor író

Kényelmesebb hallgatni az 1968-as magyar részvételről a csehszlovákiai bevonulásban – Horváth Viktor Tankom című regénye azonban megtörte a csendet. Az íróval a csehszlovákiai bevonulás 50. évfordulóján a regény keletkezéstörténetén túl arról is beszélgettünk, vajon mi teremtettük-e magunknak Orbán Viktort.

Színház

Tánc

Színház

M STUDIO: Lift – Boys will be boys

A Fehér Ferenc táncművész-koreográfus rendezte előadást az idei Thealter fesztiválon láthatta a magyar közönség. Fehér itthon a kortárs tánc Kaspar Hausereként híresült el elsöprő ritmusú előadásainak sajátosan nyers mozgásnyelve miatt.

Gasztro
Lokál

Milyen állapotban vannak a magyarországi természetes vizek?

Lokál

Mérések a zavarosban

Strandolási szempontból többnyire kiváló állapotban vannak a hazai természetes vizek, ez azonban nem mondható el a magyar tavak és folyók ökológiai állapotáról. Az Európai Unió értékelése alapján a hazai vízminőség pocsék, a szakemberek szerint azonban az EU szempontjai túl szigorúak.

Tudomány

Mi öli a méheket Magyarországon?

Tudomány

Kongó kaptárak

Nyárra lett igazán téma az utóbbi hónapok tömeges méhpusztulása. Felelős még nincs, de a méhek továbbra sincsenek biztonságban.