étel, hordó

Ferenc Ferdinánd

  • ételhordó
  • 2013. november 10.

Gasztro

Nem tudjuk, milyen megfontolások vezették a névadót, de annyi szent, hogy a tragikus sorsú trónörökös étkezési szokásairól nincsenek beható ismereteink. Tudomásunk szerint ételt sem neveztek el róla (vö. Wellington-bélszín, Újházi-tyúkleves stb.), azt pedig fel sem tételezzük, hogy Ferenc Ferdinánd a konyha ördöge volt. Bár ki tudja?

A netről levadászott étterem igen távol van a belvárostól - Újbuda külső olyan, mint a magyar labdarúgó-válogatott a vb-selejtezőn: kiesik. Az egykori ipari övezet lakótelepekkel megbolondítva nemigen számíthat törzsvendégekre, inkább napi menüsökre a környékbeli irodákból. A Hengermalom és a Sopron út sarkán álló épület is valaha üzemcsarnok lehetett, most - ahogy a tábla hirdeti - sörház, így megvan a magyarázat is Szarajevó ellenében. A Ferenc Ferdinánd igazából a cseh Ferdinand sör háza - olyannyira, hogy homlokzatán nincs semmi Ferenc, kizárólag az itthon kevésbé ismert sörmárka "Ferdinandja" uralja. Ilyen lenne a Hotel Menthol, ha Dickens találja ki. Kár volt kocsival jönni.

false

Odabent a négycsillagos kisvárosi szállodás, masszív bútoros, korhűnek szánt berendezés teljes ellentétben áll a kinti, neonfényes indusztriáléval, ám a hatalmas teremben hétköznap este lámpással kell keresni a vendéget. Csupán egy felszolgáló viszi az üzletet, úgy látszik, nem is számítanak ilyenkor komolyabb érdeklődésre. Az étlapon kilencven százalékban autentikus cseh kaják, ráadásul igen nyomott áron.

A hermelinnél (900 Ft) jobb rajtot nem is vehetnénk, még úgy sem, ha a pácban úszó sajt elsősorban sörkorcsolya. Prágában sem adnak jobbat, legalábbis a belvárosban, és hogy az alapanyag autentikus (minimum Párkányból származó), arra mérget vennénk. De sokkal jobban járunk a kulajdával (690 Ft), ami egyszerre krumpli- és gombaleves, és köszönő viszonyban sincs a miénkkel. A sűrű, könnyűnek egyáltalán nem mondható tétel drapp-barna színeivel a novemberi erdőre emlékeztet, ízében leginkább a kapor dominál, legfontosabb eleme mégis a főtt tojás, ami legalább akkora élvezetet okoz, mint a gulyásban egy különösen ízletes húsfalat.

A mesterhármas (1990 Ft) klasszikus 3 in 1 pakk pilseni gulyással (ennek csak annyi köze van a magyarhoz, hogy itt is marhalábszár az alapanyag), vadas marhával és csülökkel, kétféle knédlivel, savanyú káposztával. Igazi bőségtál, kiváló húsokkal, bődületes kalóriamennyiséggel.

És ha már úgysem tudunk felállni az asztaltól, bevágunk egy szilvalekváros cseh palacsintát is (690 Ft), ami talán attól cseh, hogy kérgesebb, vastagabb a tésztája. Legközelebb villamossal megyünk.

Figyelmébe ajánljuk