étel, hordó

Ferenc Ferdinánd

  • ételhordó
  • 2013. november 10.

Gasztro

Nem tudjuk, milyen megfontolások vezették a névadót, de annyi szent, hogy a tragikus sorsú trónörökös étkezési szokásairól nincsenek beható ismereteink. Tudomásunk szerint ételt sem neveztek el róla (vö. Wellington-bélszín, Újházi-tyúkleves stb.), azt pedig fel sem tételezzük, hogy Ferenc Ferdinánd a konyha ördöge volt. Bár ki tudja?

A netről levadászott étterem igen távol van a belvárostól - Újbuda külső olyan, mint a magyar labdarúgó-válogatott a vb-selejtezőn: kiesik. Az egykori ipari övezet lakótelepekkel megbolondítva nemigen számíthat törzsvendégekre, inkább napi menüsökre a környékbeli irodákból. A Hengermalom és a Sopron út sarkán álló épület is valaha üzemcsarnok lehetett, most - ahogy a tábla hirdeti - sörház, így megvan a magyarázat is Szarajevó ellenében. A Ferenc Ferdinánd igazából a cseh Ferdinand sör háza - olyannyira, hogy homlokzatán nincs semmi Ferenc, kizárólag az itthon kevésbé ismert sörmárka "Ferdinandja" uralja. Ilyen lenne a Hotel Menthol, ha Dickens találja ki. Kár volt kocsival jönni.

false

Odabent a négycsillagos kisvárosi szállodás, masszív bútoros, korhűnek szánt berendezés teljes ellentétben áll a kinti, neonfényes indusztriáléval, ám a hatalmas teremben hétköznap este lámpással kell keresni a vendéget. Csupán egy felszolgáló viszi az üzletet, úgy látszik, nem is számítanak ilyenkor komolyabb érdeklődésre. Az étlapon kilencven százalékban autentikus cseh kaják, ráadásul igen nyomott áron.

A hermelinnél (900 Ft) jobb rajtot nem is vehetnénk, még úgy sem, ha a pácban úszó sajt elsősorban sörkorcsolya. Prágában sem adnak jobbat, legalábbis a belvárosban, és hogy az alapanyag autentikus (minimum Párkányból származó), arra mérget vennénk. De sokkal jobban járunk a kulajdával (690 Ft), ami egyszerre krumpli- és gombaleves, és köszönő viszonyban sincs a miénkkel. A sűrű, könnyűnek egyáltalán nem mondható tétel drapp-barna színeivel a novemberi erdőre emlékeztet, ízében leginkább a kapor dominál, legfontosabb eleme mégis a főtt tojás, ami legalább akkora élvezetet okoz, mint a gulyásban egy különösen ízletes húsfalat.

A mesterhármas (1990 Ft) klasszikus 3 in 1 pakk pilseni gulyással (ennek csak annyi köze van a magyarhoz, hogy itt is marhalábszár az alapanyag), vadas marhával és csülökkel, kétféle knédlivel, savanyú káposztával. Igazi bőségtál, kiváló húsokkal, bődületes kalóriamennyiséggel.

És ha már úgysem tudunk felállni az asztaltól, bevágunk egy szilvalekváros cseh palacsintát is (690 Ft), ami talán attól cseh, hogy kérgesebb, vastagabb a tésztája. Legközelebb villamossal megyünk.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.